Organizaţia de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a depus plângere, în justiţia argentiniană, împotriva prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit ”MBS”, care urmează să participe vineri la summitul G20, la Buenos Aires, în legătură cu asasinarea lui Khashoggi şi războiul din Yemen, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile judiciare argentiniene au început să analizeze o plângere cu privire la presupusul rol al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman în legătură cu posibile crime de război comise de către coaliţia condusă de către Arabia Saudită în Yemen şi cazuri de tortură de către conducători saudiţi”, a anunţat luni, într-un comunicat, organizaţia nonguvernamentală (ONG).

HRW a cerut totodată justiţiei argentiniene să ancheteze cu privire la ”posibila complicitate” a lui MBS în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, la 2 octombrie, la consulatul saudit din Istanbul.

Potrivit presei argenţiniene, procurorul general argentinian Ramiro Gonzalez urmează să hotărască dacă cere să fie deschisă o procedură de instrucţie.

HRW afirmă în comunicat că a luat în calcul faptul că Constituţia Argentinei recunoaşte competenţa universală în domeniul crimelor împotriva umanităţii.

Prinţul moştenitor urmează să asiste vineri şi sâmbătă la summitul G20, la Buenos Aires.

El se află într-un turneu, în care a efectuat în ultimele zile vizite în Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain şi Egipt, iar marţi era aşteptat în Tunisia, unde sindicate şi asociaţii au îndemnat la manifestaţii împotriva venirii sale.

Acest turneu internaţional marchează prima sa ieşire din ţară după izbucnirea scandalului asasinării lui Jamal Khashoggi, un colaborator al ziarului american The Washington Post (WP) şi un aspru critic al regimului de la Riad.

MBS este acuzat de presa şi oficiali turci că a comandat aceast asasinat, care a provocat un scandal internaţional şi a pătat imaginea Arabiei Saudite în lume. Autorităţile saudite dezmint orice implicare a prinţului moştenitor în asasinat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.