Premierul britanic Theresa May s-a lansat într-o operaţiune de comunicare în direct cu concetăţenii săi şi începe marţi un mare turneu în ţară, după ce i-a îndemnat pe deputaţii britanici cei mai sceptici să susţină acordul de divorţ pe care l-a obţinut cu Uniunea Europeană (UE), în cadrul votului prevăzut pe 11 decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

May şi-a reafirmat ”certitudinea absolută” că ”nu este posibil un acord mai bun” şi i-a îndemnat pe parlamentari să-l aprobe în numele interesului naţional.

Acest vot urmează să aibă loc la 11 decembrie, înaintea vacanţei parlamentare de la sfârşitul anului, a anunţat conducătoarea conservatoare luni în faţa parlamentarilor. Camera Comunelor urmează ”să hotărască atunci dacă doreşte sau nu să răspundem votului poporului britanic” care s-a pronunţat în favoarea Brexitului, a declarat ea.

O respingere ar însemna ”o întoarcere în punctul de plecare” care ”va deschide uşa şi mai multor disensiuni şi incertitudini”, a subliniat Theresa May, la o zi după summitul istoric care a pecetluit acordul între regatul Unit şi Cei 27 de parteneri UE, după 17 luni de negocieri dificile.

Însă liderul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie, i-a replicat deja că acordul este un ”act de automutilare naţională” şi că ”această Adunare nu va avea altă alegere decât să respingă acest acord”.

Sarcina Theresei May se anunţă cu atât mai complicată cu cât ea dispune doar de o majoritate fragilă - de aproximativ zece voturi -, asigurată prin susţinerea micului său aliat nord-irlandez, Partidul Unionist DUP.

Or DUP a avertizat că va vota împotrivă, înfuriat din cauza statutului special al Irlandei Nord în acord, acordat cu scopul de a evita revenirea la o frontieră fizică pe Insula Irlanda.

De asemenea, aproximativ 80 de deputaţi conservatori sunt favorabili unui Brexit care să taie în mod clar legăturile cu UE, deputaţii scoţieni independenţi şi eurofilii din micul Partid Liberal Democrat (Lib-dem) vor vota înpotriva acordului.

În rândul susţinătorilor Brexitului, fostul şef al diplomaţiei Boris Johnson a apreciat că acordul este un ”dezastru” şi o ”umilire” a Regatului Unit, care rămâne un ”stat satelit” al UE.

Obţinerea aprobării în Parlament va fi o ”provocare”, a recunoscut duminică ministrul de Externe Jeremy Hunt, însă ”multe lucruri se pot schimba în următoarele două săptămâni”, a subliniat el.

Numărul doi în guvern, David Lidington, subliniază, la rândul său, că ”dacă acordul eşuează, reacţia întreprinderilor şi pieţelor va fi negativă şi nu există vreo garanţie că vom găsi o cale stabilă în vederea ieşirii din această situaţie”, într-un interviu acordat cotidianului economic german Handelsblatt.

Bursa de Londra a închis luni în creştere cu 1,2%, mulţumită de acordul divorţului, care prevede o perioadă de tranziţie iniţială de 21 de luni după data plecării oficiale, 29 martie, în cursul căreia nu se va schimba aproape nimic între cei doi parteneri.

”SALT ÎN ABIS”

May şi-a reunit Guvernul, luni dimineaţa, pentru a strânge rândurile, după ce mai mulţi miniştri nemulţumiţi de acord au demisionat recent.

Ea a primit susţinerea unei părţi a presei britanice, inclusiv a cotidianului The Times, în opinia căruia chiar dacă acordul nu este neapărat bun, ea ”are dreptate: singura alternativă este lipsa unui acord sau să nu aibă loc Brexitul”.

”Alegeţi Brexitul lui May sau săriţi în abis”, scria la rândul său tabloidul The Daily Mail.

În schimb, tabloidul The Sun, care susţine Brexitul, a denunţat o ”capitulare” în faţa UE, iar The Daily Telegraph consideră că acordul nu reflectă votul britanicilor.

Chiar dacă Parlamentul va vota în favoarea acordului, problemele Theresei May nu se încheie. Conducătoarea DUP Arlene Foster a ameninţat că va retrage susţinerea Guvernului în cazul în care acordul este aprobat în Legislativ.

Premierul s-a lansat de asemenea într-o operaţiune de comunicare în direct cu concetăţenii săi şi începe marţi un mare turneu în ţară pentru a o convinge.

Ea studiază totodată posibilitatea unei dezbateri televizate cu Jeremy Corbyn, potrivit presei britanice.

Însă de duminică ea a scris o ”scrisoare către naţiune” cu accente solemne, prin care îndeamnă Regatul Unit la unitate naţională, în perspectiva unei ”reconcilieri” după ani de sfâşieri între eurofili şi eurosceptici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.