Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acuzat luni Ucraina că foloseşte ”metode periculoase” în Strâmtoarea Kerci, la o zi după un incident armat fără precedent în urma căruia Marina rusă a capturat trei nave ucrainene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O încălcare a avut loc, iar metode periculoase au fost, de altfel, folosite. Asta ar putea să creeze şi creează o ameninţare şi riscuri la adresa deplasării normale a navelor pe acest coridor maritim” între Marea Azov şi Marea Neagră, a apreciat Lavrov.

Ministrul rus de externe a acuzat Ucraina că a încălcat dreptul internaţional şi a provocat Rusia trimiţându-şi navele să traverseze Strâmtoarea kerci fără permisiune, relatează The Associated Press.

Paza de Coastă rusă a deschis focul, iar apoi a capturat, duminică, trei nave ucrainene cu tot cu echipaje.

Navele - două vedete blindate, Berdiansk şi Nikopol, şi remorcherul Iani Kapu - încercau să intre din Marea Neagră în Strâmtoarea Kerci, care desparte Crimeea de Rusia şi marchează accesul în Marea Azov.

Din totalul de 23 de militari de la bord, şase au fost răniţi, dintre care doi grav, potrivit armatei ucrainene.

Rusia a confirmat imobilizarea în vederea inspecţiei la bord şi ”utilizarea unor arme”, acuzând navele ucrainene ”că efectuează acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse” şi anunţând rănirea a trei ucraineni.

Lavrov a acuzat Ucraina de încălcarea dreptului internaţional prin faptul că nu a obţinut autorizaţie pentru ca vasele sale să traverseze strâmtoarea.

Ucraina a acuzat Rusia de ”agresiune” şi de faptul că a ignorat notificările transmise de navele sale.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat la rândul său, luni, agenţiilor ruse de presă, că acest incident armat a fost ”o provocare periculoasă” din partea Ucrainei, ”care merită o atenţie specială şi o investigaţie atentă”.

Un tratat din 2003 desemnează Strâmtoarea Kerci şi Marea Azov drept ape teritoriale comune ruso-ucrainene, însă Rusia a căutat să-şi impună un control sporit asupra traversării strâmtorii de către nave din Ucraina, după ce a anexat Crimeea în 2014.

EXTREMA DREAPTĂ INCENDIAZĂ PNEURI ÎN FAŢA CONSULATULUI RUS DIN LVOV

Pe de altă parte, zeci de manifestanţi de extremă dreapta au incendiat pneuri, luni, în faţa Consulatului Rusiei la Lvov (vest), în semn de protest faţă de confiscarea navelor ucrainene în largul Crimeei.

Această manifstaţie de luni este organizată de către Partidul Corpul Naţional (extremă dreapta), care a făcut apel la manifestaţii în faţa sediului preşedinţiei, la Kiev.

Formaţiunea îl critică pe preşedintele ucrainean petro poroşenko, pe care-l acuză că nu este suficient de ”agresiv” faţă de Rusia.

MAŞINĂ CU NUMĂR de ÎNMATRICULARE DIPLOMATIC RUS ÎN FLĂCĂRI ÎN FAŢA AMBASADEI RUSE LA KIEV

În afară de manifestaţiile de la Lvov, gruparea C14 (extremă dreapta) a publicat pe Facebook imagini cu o maşină cu numere de namtriculare diplomatice ruse în flăcări în faţa sediului ambasadei ruse la Kiev.

Uniunea Europeană (UE) şi NATO au îndemnat amebele părţi la reţinere, după ce paza de Coastă rusă a deschis focul asupra navelor ruse şi le-a capturat.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de acest incident armat fără precedent la Marea Neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.