În faţa coloanele corintiene ale teatrului roman din Bosra, în sudul Siriei, zeci de tineri se fotografiază. Înscris în patrimoniul UNESCO pe lista monumentelor aflate în pericol, situl a supravieţuit războiului, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru a lua parte la o vizită în Bosra, organizată de o mică asociaţie siriană aflată sub patronajul ministerului Turismului, unii dintre cei 150 de participanţi au parcurs sute de kilometri precum tânărul Abdel Aziz, venit din Alep, marea metropolă din Nord. 

Studentul în vârstă de 23 de ani nu şi-a ascuns uimirea: "Mă aşteptam să-l găsesc ruinat, dar a scăpat acestui război nemilos", a spus el. 

De peste şapte ani, Siria este distrusă de un război care a provocat moartea a 360.000 de persoane şi a constrâns alte milioane să plece din ţară. 

Sudul ţării, unde se află teatrul din Bosra, nu a scăpat de violenţe. După acordurile unei ofensive militare mortale şi acorduri de capitulare impuse rebelilor, puterea preşedintelui Bachar al-Assad a recucerit în iulie zonele care fuseseră cucerite din 2012 de insurgenţii care i se opun. 

Chiar dacă teatrul a rezistat, confruntările au lăsat urme. O parte din gradenele semicirculare s-au prăbuşit. Impactul gloanţelor este vizibil pe impozantul zid al scenei, înalt de mai mulţi metri, precum şi pe elegantele coloane albe.

"Procentajul daunelor în teatru nu depăşeşte trei până la cinci procente", asigură preşedintele Consiliului local al oraşului Bosra, Wafi al-Douss.

Fostul oraş Bosra, celebru de asemenea pentru ruinele bizantine, bisericile creştine, moscheile şi medresele (instituţii superioare de învăţământ găzduite de moschei) istorice, fac parte dintre cele şase situri antice ale Siriei clasate în 2013 de UNESCO pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol. 

"Teatrul roman, construit probabil sub domnia împăratului Traian, a fost ulterior integrat în fortificaţii pentru a crea o puternică cetate care păzea drumul spre Damasc", aminteşte organizaţia ONU. 

Înainte de începutul războiului în 2011, teatrul găzduia prestigioase festivaluri de muzică, la care a participat diva libaneză Fairouz. În 2004, orchestra filarmonică de la Scala din Milano a oferit o reprezentaţie în faţa a 4.000 de spectatori. 

Autorităţile se ambiţionează să şteargă urmele războiului, dar şi să reia festivalul, asigură pentru AFP Al-Douss. 

În 2010, sectorul turistic a însumat patru miliarde de dolari (3,5 miliarde de euro) venituri, şi reprezintă a doua sursă de valută străină a ţării, după exporturile petroliere, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). 

Odată cu războiul această sursă a "secat în totalitate", potrivit aceleiaşi surse. Şi de-a lungul conflictului, mai multe situri arheologice au avut de suferit jafuri şi distrugeri. 

În 2015, gruparea Stat islamic (SI) a cucerit Palmira, "perla deşertului", un sit antic datând de peste 2.000 de ani înscris de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii. 

Palmira, dar şi vechiul oraş Alep şi castelul Krak des Chevaliers fac parte din siturile clasate în pericol de organizaţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.