Emisarul ONU în Yemen Martin Griffiths, care se află în prima sa vizită la Hodeida, a anunţat vineri că rebelii huthi sunt de acord să negocieze un ”rol major” al organizaţiei internaţionale în acest oraş port-cheie asupra căruia deţin controlul, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat pe care l-a citit în faţa presei, în acest oraş situat în vestul ţării devastate de război, Griffiths, care încearcă să organizeze consultări de pace în Suedia, i-a îndemnat pe beligeranţi să respecte armistiţiul la Hodeida, care era vizat de o ofensivă a unor forţe proguvernamentale în vederea recuceririi oraşului.

Griffiths vizitează la Hodeida - principalul front al războiului - după ce a vizitat capitala yemenită Sanaa, aflată de asemenea sub controlul rebelilor.

”Sunt aici pentru a spune astăzi (vineri) că am convenit ca ONU să efectueze de urgenţă negocieri detaliate în vederea unui rol major al ONU în port şi nu numai”, a declarat emisarul ONU.

”Atenţia lumii se concentrează asupra oraşului Hodeida. Liderii fiecărei ţări au îndemnat la păstrarea păcii” în oraş, a coninuat el.

Oraşul Hodeida - al cărui port este vital în trimiterea aproape tuturor importurilor şi ajutoarelor în Yemen - ilustrează numai el complexitatea războiului din Yemen, soldat cu aproximativ 10.000 de morţi în patru ani şi care a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume potrivit ONU, care avertizează că 14 milioane de oameni se află în pragul foametei.

Un purtător de cuvânt al ONU a anunţat anerior că Organizaţia Naţiunilor Unite este ”pregătită să coopereze cu părţile” cu privire la ”un rol de supervizare a ONU în vederea gestionării portului, care să protejeze această instalaţie de o eventuală distrugere şi să apere această cale (de acces) umanitară principală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.