Primarul general Gabriela Firea a declarat, joi seară, că decizia instanţei de a anula hotărârile prin care au fost înfiinţare companiile municipale ale Primăriei Capitalei este ”o eroare de interpretare”. În plus, oficialii Primăriei au transmis că nu vor exista efecte imediate ale acestei decizii a instanţei, comapaniile funcţionând în continuare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am aflat în această seară soluţia Curţii de Apel Bucureşti, care a admis recursul USR şi a dispus anularea Hotărârilor CGMB prin care s-a  decis înfiinţarea a 20 de companii municipale în lunile martie şi aprilie a anului 2017. Recunoaştem că pentru noi această decizie este una, cel puţin suprinzătoare, dacă nu şocantă, în contextul în care până acum am avut castig de cauza în alte procese similare la fond, şi chiar şi aici castigasem în mod clar la fond”, au transn is, joi seară, reprezentanţii Primăriei Capitalei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, în luarea deciziilor de înfiinţare, cât şi pe parcursul procesului a existat o consiliere din partea ”unor cadre didactice- profesori universitari cu o reputaţie neştirbită”, iar demersul ”s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege”.

”Am preluat acest model din Europa, din orase precum Viena, Stockholm, Berlin, iar companii municipale există şi în alte oraşe din ţară. Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări la o blocare completă a funcţionării oraşului. Contestatarii noştri se pare ca apreciaza că un Bucureşti complet blocat şi aruncat în haos, este singura modalitatea care le-ar putea da câştig de cauză în alegerile viitoare”, au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Aceştia au anunţat că vor cere opinia unor jurişti pentru a stabili măsurile care trebuie luate în continuare, precizând că aceste companii există în continuare, sunt înscrise la Registrul Comerţului, iar această anularea a actelor administrative nu va produce efecte automate. 

“Pe acest model, imposibil de explicat, ar trebui anulate toate hotărârile de înfiinţare a companiilor din întreaga ţara, ale ministerelor, consiliilor judeţene sau primăriilor. Sunt absolut convinsă că este o eroare de interpretare care se va corecta. Bucuria cinică a USR este de scurtă durată. USR dovedeşte înca o dată ca nu salveaza Bucurestiul, ci blocheaza Bucurestiul. USR, care clameaza public transparenta si corectitudinea in administratie, dovedeste ca vrea sa salveze firmele capusa abonate la bugetul Prumariei Capitalei ani de zile, si care sunt speriate de companiile nou infiintate, prin care se fac mari reduceri de cheltuieli si o eficientizare a serviciilor in interesul cetatenilor”, a declarat Gabriela Firea.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, anularea tuturor hotărârilor de înfiinţare a companiilor municipale ale Primăriei Capitalei, în urma unui proces iniţiat de USR Bucureşti, în anul 2017.

”Admite recursurile formulate. Casează în parte sentinţa atacată şi, în rejudecare: Admite acţiunea şi, în consecinţă, anulează actele administrative contestate în cauză. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 22.11.2018”, este sentinţa pronunţată de magistraţi.

În 19 octombrie, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea formulată de consilierii generali USR împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti si SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

Consilierii generali ai municipiului Bucureşti şi-au dat, în februarie 2017, acordul de principiu pentru înfiinţarea unor societăţi comerciale proprii care să se ocupe de furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea spitalelor, construirea de baze sportive şi terenuri de sport, promovarea oraşului, administrarea parcurilor, pază, consolidarea clădirilor cu risc seismic, administrarea spaţiilor publicitare, dar şi a unui dispecerat de taxi.

Consilierii din partea PNL şi USR au votat împotriva înfiinţării societăţilor.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.