Danemarca şi-a suspendat autorizaţiile de export de armament şi echipament militar către Arabia Saudită, în urma uciderii jurnalistului disident Jamal Khashoggi şi din cauza implicării regatului wahhabit în războiul din Yemen, a anunţat joi Ministerul danez al Afacerilor Externe, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Germania şi-a suspendat deja emiterea licenţelor de export şi urmează să oprească exportul de armament, iar Franţa a anunţat luni că urmează să decidă sancţiuni în urma asasinării lui Khashoggi luna trecută, la consulatul saudit de la Istanbul.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari importatori de armament din lume. Riadul conduce o coaliţie militară ce luptă în războiul civil din Yemen, soldat cu mii de morţi şi care a provocat o catastrofă umanitară.

”Odată cu deteriorarea situaţiei deja teribile în Yemen şi uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, ne aflăm de-acum într-o situaţie nouă”, a apreciat, citat într-un comunicat, ministrul danez de Externe Anders Samuelsen.

Danemarca a emis zece astfel de autotizaţii anul trecut, potrivit ministerului. Aprobările deja date nu vor fi suspendate, a precizat un purtător de cuvânt.

Preşedintele american Donald Trump a lăudat miercuri Arabia Saudită pentru menţinerea scăderii preţului petrolului, în pofida intensificării unor presiuni ca Statele Unite să impună sancţiuni mai dure aliatului său în Orientul Mijlociu din cauza asasinării lui Khashoggi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.