Premierul britanic Theresa May a discutat miercuri seara cu preşedintele Guvernului spaniol Pedro Sanchez şi şi-a subliniat angajamentul de a încheia cu Uniunea Europeană (UE) un acord cu privire la Brexit care să ţină cont de problema Gibraltarului, a anunţat joi Downing Street, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pedro Sanchez şi-a reiterat miercuri ameninţarea de a vota împotriva acordului retragerii Marii Britanii din UE, în cazul în care textul nu recunoaşte că viitorul Gibraltarului - o posesiune britanică din 1973, situată în extremitatea de sud a Spaniei - urmează să facă obiectul unei negocieri directe între Londra şi Madrid.

Theresa May s-a dus miercuri la Bruxelles pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre declaraţia politică ce urmează să însoţească acordul Brexitului şi să stabilească cadrul relaţiilor între Londra şi Bruxelles şi probleme rămase în suspans.

Preşedintele Consiliului European a anunţat joi, ulterior, că un acord asupra relaţiei post-Brexit a fost încheiat între echipele de negociatori ai UE şi Regatului Unit.

Donald Tusk evocă, într-un mesaj postat pe Twitter, o ”declaraţie politică” ce urmează să fie valiată în cadrul summitului european extraordinar programat duminică.

Este vorba despre un text de 26 de pagini, care stabileşte un ”parteneriat ambiţios, aprofundat şi flexibil” în sectoarele comerţului, diplomaţiei, apărării şi securităţii, potrivit Euronews.

Potrivit acestui acord provizoriu, perioada de tranziţie va putea să fie prelungită până la doi ani, după 2020.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a salutat ”progrese”, însă apreciază că ”multe discuţii” sunt în continuare necesare în vederea ajungerii la un compromis.

VOT SIMBOLIC LA DUBLIN

Pe de altă parte, parlamentarii irlandezi au susţinut masiv, miercuri, acordul ieşirii Marii Britanii din UE încheiat săptămâna trecută între Londra şi Bruxelles, un vot doar cu valoare simbolică, înaintea summitului extraordinar dedicat Brexitului, prevăzut duminică la Bruxelles.

Aproape toţi cei 158 de membri ai Parlamentului au votat în favoarea moţiunii de susţinere a acordului Brexitului încheiat între negociatori britanici şieuropeni săptămâna trecută.

Acest vot - a cărui valoare este pur simbolică, în contextul în care numai Parlamentul European şi Parlamentul britanic urmează să ratifice acordul Brexitului - a fost cerut de către premierul irlandez Leo Varadkar, cu scopul de a arăta că dispune de susţinerea tuturor partidelor politice majore din ţară.

”Sunt sigur că susţinerea afişată de Cameră va transmite un semnal înaintea Consiliului Europeam de duminică şi va arăta că Irlanda susţine complet acest acord”, a declarat ministrul irlandez de Externe Simon Coveney.

Leo Varadkar s-a pronunţat împotriva oricărei reimpuneri a unei frontiere irlandeze ”dure”.

O ”plasă de siguranţă” - "backstop" în engleză - ce împiedică restabilirea unei frontiere fizice în Irlanda face parte din proiectul acordului Brexitului, ceea ce a provocat, la Londra, furia susţinătorilor Brexitului (”Brexiters”) din interiorul Partidului Conservator al premierului Theresa May.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.