Următorul exerciţiu militar comun cu Coreea de Sud, prevăzut în primăvara lui 2019, va fi ”redus” în vederea facilitării negocierilor nucleare cu Coreea de Nord, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării Jim Mattis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Foal Eagle va fi reorganizat un pic, pentru a fi menţinut la un nivel care să nu dăuneze diplomaţiei”, le-a spus Mattis unor jurnalişti, la Pentagon. El va fi ”redus”, a precizat el.

Coreea de Sud şi Statele Unite au reluat, la începutul lunii, exerciţii militare la scară mică, suspendate pe termen nedefinit în urma summitului istoric al preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un.

Washingtonul are 28.500 de militari staţionaţi în Coreea de Sud, cu scopul de a o apăra de vecinul său din Nord, înarmat cu arma atomică.

Mult timp cele două ţări au efectuat exerciţii comune menite să îmbunătăţească coordonarea între cele două armate aliate şi să consolideze pregătirea trupelor în eventualitatea unei invazii nord-coreene. Aceste manevre militare - care mobilizează zeci de mii de militari - sunt prezentate drept pur defensive, însă Phenianul le consideră o repetiţie a unei invazii a teritoriului său.

La summitul din Singapore, Trump a promis să oprească aceste exerciţii costisitoare şi ”foarte provocatoare”.

De atunci, patru exerciţii de mare amploare au fost anulate - şi anume "Vigilant Ace", un exerciţiu aerian care are loc anual la începutul lui decembrie în Coreea de Sud, "Ulchi Freedom Guardian", la începutul lui septembrie, şi două exerciţii navale americano-sud-coreene în cursul verii.

În 2018, exerciţiul Foal Eagle, prevăzut până la urmă în martie, a fost amânat din cauza organizării Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de către Seul, care a marcat o ”încălzire” notabilă a relaţiilor între cele două Corei. El a avut loc în aprilie.

În cadrul Foal Eagle au loc manevre terestre, aeriene şi navale, dar şi operaţiuni ale trupelor speciale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.