Comisia Europeană (CE) a aprobat miercuri proiectul bugetului pe 2019 al Greciei - primul după încheierea planului de ajutorare internaţională -, însă a îndemnat Atena să accelereze reformele, legând această condiţie de viitorul revărsământ către statul grec a sute de milioane de euro, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a precizat că a adoptat primul său raport cu privire la situaţia din Grecia, în cadrul ”cadrului de supraveghere consolidată”, implementat în august, după încheierea programului de susţinere.

Ea a salutat respectarea de către Atena a angajamentului de a realiza un excedent primar (în afara serviciului datoriei) de 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB).

Însă Comisia a catalogat drept ”împărţită” avansarea reformelor în alte domenii şi a subliniat că ”activarea unor măsuri condiţionate cu privire la datorie (...) va depinde de o evaluare pozitivă” în viitorul raport, prevăzut la începutul anului viitor.

Reuters a aflat marţi din mai multe surse că Grecia riscă, din cauza unor întârzieri înregistrate în programul său de privatizare, să fie privată de primul revărsământ al profiturilor realizate de băncile centrale din zona euro la obligaţiuni de stat emise de Atena, care figurează în portofoliile lor.

Un oficial grec de rang înalt a catalogat drept premature asemenea concluzii şi a subliniat că evaluarea realizată de către Comisie se va încheia la sfârşitul lui decembrie.

Banca Centrală Europeană (BCE) şi băncile centrale naţionale ale statelor membre ale zonei euro au obţinut profituri în valoare de aproximativ 4,8 miliarde de euro din titlurile elene, o sumă care urmează să fie plătită Atenei până în iunie 2022 prin scadenţe semestriale.

Legătura stabilită între aceste vărsăminte şi avansarea reformelor este menită să motiveze Atena să continue reformele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.