Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că remanierea guvernamentală este o soluţie slabă şi că este în continuare de părere că soluţia corectă ar fi fost înlocuirea acestui Guvern care a creat foarte multe probleme României. El a enumerat miniştrii revocaţi şi pe cei numiţi, însă în cazul Olguţei Vasilescu nu a fost semnat decretul de numire la Ministerul Transporturilor. Din lista celor numiţi lipseşte şi Ilan Laufer, propus la Ministerul Dezvoltării. Din lista revocărilor lipsesc actualul ministru al Dezvoltării, Paul Stănescu, şi cel al Transporturilor, Lucian Şova. Deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmă, după ce preşedintele a refuzat numirea unor miniştri că nu există o motivaţie ca un preşedinte să refuze o revocare din funcţie a unui ministru. El a precizat că în partid situaţia este analizată şi că există şi soluţia să fie făcute alte propuneri. Secretarul General Codrin Ştefănescu consideră "inadmisibil" gestul şefului statului. Noii miniştri au depus jurământul în faţa preşedintelui în cadrul unei ceremonii care a început la ora 15:30 şi care a durat mai puţin de 10 minute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Deputatul PSD Eugen Nicolicea după ce preşedintele a refuzat numirea unor miniştri: Nu există o motivaţie să refuze o revocare din funcţie a unui ministru. Analizăm, există soluţia să facem alte propuneri

UPDATE - Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat marţi decretul pentru încetarea unor funcţii şi numirea unor membri ai Guvernului României.

Astfel, se revocă din funcţia de membru al Guvernului României următorii:

  • Lia-Olguţa Vasilescu - ministrul muncii şi justiţiei sociale; Dănuţ Andruşcă - ministrul economiei; George Vladimir Ivaşcu - ministrul culturii şi identităţii naţionale; Petru Bogdan Cojocaru - ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale;  Ioana Bran - ministrul tineretului şi sportului.

De asemenea, se ia act de demisia domnului Mihai-Viorel Fifor, ministrul apărării naţionale, şi se constată încetarea funcţiei de membru al Guvernului.

Se numesc în funcţia de membru al Guvernului României următorii:

  • Gabriel-Beniamin Leş - ministrul apărării naţionale; Marius-Constantin Budăi - ministrul muncii şi justiţiei sociale; Niculae Bădălău - ministrul economiei; Valer-Daniel Breaz - ministrul culturii şi identităţii naţionale; Alexandru Petrescu - ministrul comunicaţiilor şi societăţii informaţionale;  Constantin-Bogdan Matei - ministrul tineretului şi sportului.  

     

    "Am emis decretul de remaniere, ţinând cont de propunerile formulate. Aşadar, se revocă din funcţia de membru al Guvernului miniştrii Vasilescu, Andruşcă, Ivaşcu, Cojocaru şi Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor. Şi se numesc în funcţia de membru al Guvernului următorii: domnul Leş, ministrul Apărării, domnul Budăi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, domnul Bădălău, ministrul Economiei, domnul Breaz, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, domnul Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domnul Matei, ministrul Tineretului şi Sportului. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite şi vor fi refuzate", a declarat şeful statului, după ce a făcut câteva consideraţii pe tema remanierii.

     

    El a afirmat că această remaniere "este o soluţie slabă".

     

    Sunt în continuare de părere că soluţia corectă pentru România ar fi fost, şi este în continuare, soluţia înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României", a afirmat preşedintele, adăugând: "Dar, până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să ţin cont de câteva lucruri aici".

    El a susţinut că, "în primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în faţa unei provocări grele".

    "Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele îşi fac treaba, fiecare expert îşi face treaba şi abordarea României este una coerentă. În concluzie, este nevoie de miniştri care performează foarte bine", a explicat Iohannis.

    În opinia sa, al doilea lucru de care trebuie să ţinem cont este că mai avem foarte, foarte puţin timp.

    "Deja au început şi sunt în plină desfăşurare vizitele pe care le primim din partea instituţiilor europene pentru a ne ajuta să ne pregătim, pentru a discuta şi, da, de ce să nu o spunem, pentru a verifica dacă suntem pregătiţi pentru a prelua această Preşedinţie. Deci, trebuie să acţionăm repede", a precizat şeful statului.

    De asemenea, a anunţat că depunerea jurământului va avea loc marţi,  la ora 15:30.

     

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.