Rusia a negat că ar fi responsabilă de întreruperile semnalului GPS din regiunea Laponia a Finlandei, după ce prim-ministrul finlandez, Juha Sipila, a declarat că perturbările de semnal au pus în pericol aviaţia civilă şi „au fost aproape sigur intenţionate”, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Sipila a declarat duminică pentru televiziunea de stat, Yle, că autorităţile încă investighează pentru a afla cine este responsabil. „Perturbarea semnalelor radio în spaţiu deschis este, din punct de vedere tehnic, destul de uşor şi da, este posibil ca Rusia să fie implicată în acest caz”, a afirmat el.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia nu este responsabilă. „Nu ştim nimic de vreo implicare a Rusiei în întreruperile din sistemul GPS. Va trebui să întrebaţi experţii din Ministerul Apărării. Dar ştiţi că există o tendinţă în ziua de azi să fie acuzată Rusia de toate păcatele. Ca regulă, aceste acuzaţii nu au nicio bază”, a declarat Peskov.

Perturbările semnalului de satelit din regiunile arctice ale Norvegiei şi Finlandei au fost observat pentru prima oară în timpul exerciţiilor NATO dintre 25 octombrie şi 7 noiembrie. Perturbările au determinat operatorii spaţiului aerian civil din Finlanda şi Norvegia să emită avertizări oficiale către piloţi că semnalele de navigare din nord-estul Laponiei nu sunt stabile. Parlamentarii finlandezi au cerut vineri un răspuns dur la perturbarea semnalului iar şeful comitetului apărării din Parlament, Ilkka Kanerva, a declarat că efectul asupra aviaţiei civile ar fi putut să fie „catastrofal”. În timpul exerciţiilor militare Trident Juncture ale NATO, Rusia şi-a arătat nemulţumirea privind ceea ce Kremlinul consideră a fi cea mai mare demonstraţie anti-Rusia şi a avertizat că gestul NATO nu va rămâne fără un răspuns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.