Comisarul european Corina Creţu exprimă disponibilitatea sa şi a DG Regio de a finanţa din fonduri UE studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, subliniind că pentur aceasta este necesară o solicitare din partea autorităţilor române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Reiterez disponibilitatea mea şi a serviciilor DG REGIO de a finanţa prin fonduri europene studiul de fezabilitate şi etapizarea construcţiei autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni. Aceasta poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile structurale şi de investiţii europene, având în vedere faptul că face parte din reţeaua TEN-T de bază, fiind inclusă totodată şi în Master Planul General de Transport", afirmă Corina Creţu.

Ea precizează că rămâne la latitudinea autorităţilor române dacă doresc să facă o solicitare în acest sens Comisiei Europene.

Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. 

Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE.

"Prezenta lege aprobă executarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi - Târgu Mureş, denumită în continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investiţii Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene disponibile în cadrul exerciţiului financiar multianual 2014-2020", se arată în lege.

Ministerul Transporturilor este desemnat drept coordonator al proiectului de investiţii. Termenul de finalizare ar fi de patru ani de la intrarea în vigoare a legii.

Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a dat asigurări joi că Autostrada Unirii Iaşi – Târgu Mureş se va realiza, fie din fonduri europene, din bugetul de stat sau prin parteneriat public-privat. Teodorovici a subliniat că cel mai important este să fie pregătită documentaţia necesară pentru începerea lucrărilor.

„Mesajul este foarte clar: avem bani pentru investiţii. Ceea ce trebuie să se facă – şi am spus-o şi celor care au votat şi solicită astfel de lucrări de infrastructură – este să se concentreze foarte mult ca cei de la Compania Naţională de Autostrăzi să definitiveze documentaţia de atribuire şi să o ridice în SEAP. Acela este cel mai bun argument, cea mai bună dovadă, că într-adevăr se doreşte ca un astfel de obiectiv să se construiască”, a declarat Eugen Teodorovici în Parlament.

El a subliniat că cel mai important este să fie pregătită documentaţia necesară pentru ca lucrările să poată începe.

„Vă spun ca principiu, că se tot vorbeşte despre cereri de finanţare. Trebuie separate cele două momente. Cel mai important este să faci documentaţia de atribuire, să o axezi ca şi achiziţie publică, să dai drumul la lucrare. Şi este la fel de important, în paralel, să pregăteşti documentaţia pentru ca orice cheltuială se face cu acel obiectiv să nu rămână la bugetul de stat şi să poată fi rambursată din fonduri europene. Acesta este procesul”, a explicat ministrul de Finanţe.

Teodorovici a mai spus că finanţarea poate să difere şi nu este exclusă nicio variantă: fonduri europene, bugetul de stat sau parteneriat public-privat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.