Emmanuel Macron a denunţat joi, în cursul unei vizite la o fabrică Renault, în apropiere de Maubeuge, ”cuşca nebună” a unor ”polemici inutile”, în urma unei controverse cu privire la mareşalul Pétain, pentru care, afirmă el, nu s-a pus ”niciodată problema creării unei sărbători individuale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Continuându-şi în Nord periplul comemorării Războiului din 1914-1918, şeful statului francez şi-a apărat cu forţă politica economică, în faţa unui muncitor sindicalist protestatar, huiduit de către colegii săi, care i-a urlat ”nu sunteţi binevenit”.

El a petrecut după-amiaza de joi la Notre-Dame-de-Lorette (Pas-de-Calais), locul celei mai mari necropole militare franceze, în care se odihnesc 22.000 de combatanţi. El a vizitat, de asemenea, Anneau de la Mémoire, unde sunt gravate numele a 580.000 de militari ucişi, fără distincţie de naţionalitate.

În cea de a cincea zi a ”itinerariului” său devenit haotic, preşedintele Republicii a fost prins din urmă de polemica cu privire la figura mareşalului Pétain, după ce a apreciat că este ”legitim” să se includă un omagiu, sâmbătă, la Invalides, dedicat comandanţilor militari din Marele Război.

Aceste declaraţii au declanşat indignarea opoziţiei, în principal de stânga, şi a unor instanţe reprezentative evereieşti. Grand Orient de France, principala obedineţă masonică franceză, a catalogat, joi, drept ”inacceptabil” să se aducă vreun omagiu mareşalului Pétain.

Jean-Marie Le Pen şi-a exprimat dorinţa ca Franţa să-i aducă, din contră, un omagiu mareşalului Pétain. ”Asta-mi pare banal”, a declarat cofondatorul Frontului Naţional (extrenă dreapta), devenit RN.

”NU ŞTERGI ISTORIA”

În contextul în care Palatul Elysée a încercat să potolească polemica, subliniind că şeful Statului Major se va duce sâmbătă ”să depună flori la mormântul celor cinci mareşali de la Invalides, unde nu este Pétain”, Macron a insistat joi că ”nu s-a pus vreodată problema să existe o sărbătoare individuală” a fostului şef al regimului colaboraţionist de la Vichy.

”Există un mareşal Pétain care a fost unul dintre actorii şi marii soldaţi ai (războiului din) 14-18, iar asta n-o poţi şterge, iar eu am spus doar că nu ştergi istoria, nu suntem procurorii istoriei”, a subliniat şeful statului, apreciind că Franţa are ”nevoie de alte polemici decât aceasta”.

De la începutul săptămânii, preşedintele separă subiectele memoriale de dosarele de actualitate precum creşterea preţului carburantului.

Vizita la fabrica Renault, care are 2.200 de angajaţi, nu s-a abătut de la această regulă. El a fost primit de către preşedintele-director general al Renault Carlos Ghosn, care i-a prezentat investiţiile grupului, inclusiv cea de un miliard de euro în vehicule electrice, pe o perioadă de cinci ani, anunţată în iunie.

Adresându-se personalului fabricii, şeful statului a avut surpriza să fie vizat de un sindicalist din cadrul SUD. ”Domnule Macron, dimneavoastră nu sunteţi binevenit aici”, i-a strigat acest bărbat, Samuel Beauvois.

”Suntem aici, cu toţii, pentru a reuşi”, i-a replicat preşedintele. ”Reuşim fără dumneavoastră”, i-a întors replica sindicalistul, fluierat de mulţi dintre colegii săi, care l-au aplaudat pe preşedinte.

”SUNTEŢI RIDICOL”

”Vreau să explic de ce sunt aici, acest angajament...”. ”Asta nu vi se datorează”, l-a întrerupt interlocutorul său. ”Cu asta sunteţi ridicol, îmi pare rău s-o spun”, s-a enervat şeful statului.

Această vizită îi permite şefului statului, creditat foarte slab în sondaje, să-şi multiplice băile de mulţime - exerciţiul său de comunicare favorit. Însă el s-a confruntat zilnic cu furia - faţă de cuantumul mic al pensiilor sau scumpirea carburanţilor -, la o săptămână după un apel la blocarea tuturor drumurilor, pe 17 noiembrie.

Presa a evocat un ”drum al crucii”, însă Macron i-a vorbit, ca răspuns, unui jurnalist despre ”bucuria” pe care i-o procură acest periplu. El îi permite să ”capteze multe lucruri”, din care îşi va face ”mierea”, a adăugat el.

Emmanuel Macron profită, de asemenea, de această săptămână pentru a lua presa cu asalt, în contextul în care interviurile sale erau rare până acum.

După cel acordat Europe1 marţi, el urma să răspundă joi seara unor întrebări ale France 3 Hauts-de-France şi France 3 Grand Est, după care, duminică, este invitat CNN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.