BRD, parte din grupul financiar francez Société Générale, a anunţat joi un avans de 7% al profitului net în primele nouă luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,142 miliarde de lei (245 milioane euro), pe fondul unui avans al veniturilor şi al rezultatelor operaţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primele nouă luni ale anului 2018, veniturile au crescut cu +11,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent , la 2,289 miliarde lei (491 milioane euro), susţinută atât de veniturile nete din dobânzi, cât şi de veniturile neaferente dobânzilor.

”Veniturile nete din dobânzi au crescut cu +15,5% în dinamică anuală, susţinute de volume mai mari pe segmentul retail (valoarea medie a stocului de credite a crescut cu 6,9%, iar a depozitelelor cu 5,2%) si rate de dobândă la lei în creştere”, se arată în comunicat.

Totodată, cheltuielile operaţionale au crescut cu +3,9% în dinamică anuală, reflectând majorarea costurilor cu forţa de muncă şi costurile în legătură cu proiectele de transformare a băncii.

”Avansul cheltuielilor cu personalul de 9,4% an pe an a fost determinat în principal de ajustarea pachetelor de compensaţii, în contextul presiunilor din piaţa muncii. Alte cheltuieli, excluzând costurile reglementare (contribuţiile la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi Fondul de Rezoluţie) au fost mai mari cu +5,9%, determinate în principal de creşterea cheltuielilor IT ca urmare a investiţiilor ridicate determinate de proiectele de transformare a băncii”, se arată în comunicat.

Totodată, contribuţia cumulată la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie s-a înjumătăţit faţă de anul trecut, potrivit băncii. În plus, grupul BRD a înregistrat un cost al riscului pozitiv de 170 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2018, în contextul creşterii calităţii portofoliului de credite.

”Faţă de anul precedent, costul riscului pozitiv s-a diminuat cu -37,6% ca urmare a elementelor nerecurente semnificative înregistrate în prima jumatate a anului 2017 (despăgubiri din asigurări şi vânzări de credite neperformante de 272 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2017 faţă de 95 milioane lei în primele 9 luni ale anului 2018)”, se arată în comunicat. Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,8% la finalul lunii septembrie 2018 faţă de 8,1% la finalul lunii septembrie 2017, în timp ce gradul de acoperire a ajuns la 73,1% în comparaţie cu 75% la finalul lunii septembrie 2017 (toţi indicatorii conform metodologiei ABE), potrivit băncii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.