Preşedintele american Donald Trump s-a felicitat miercuri cu privire la faptul că partidul său şi-a păstrat şi chiar şi-a consolidat majoritatea în Senat, o ”mare victorie” în opinia sa, în pofida faptului că democraţii au recuerit Camera Reprezentanţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La doi ani de la victoria şocantă a omului de afaceri, propulsat la Casa Albă fără cea mai mică experienţă politică sau diplomatică, americanii nu au generat ”valul” anti-Trump mult timp temut de Partidul Republican.

”Am primit atâtea Felicitări şi de la atâtea persoane, după Marea noastră Victorie ieri (marţi) seara, inclusiv de la ţări străine (prietene), care mă aşteptau şi sperau cu privire la Acorduri Comerciale. Acum ne putem întoarce cu toţii la muncă şi să îndeplinim lucruri!”, a scris el miercuri.

Locatarul Casei Albe a afirmat că cei care au lucrat cu el ”au ieşit bine”. ”Toate astea la presiunea Presei Rele şi Ostile”.

Toate rezultatele nu erau cunoscute, însă democraţii ar urma să obţină 27 de mandate în plus în Camera inferioară a Congresului - le trebuiau 23 pentru a prelua controlul asupra acesteia, pe care l-au pierdut în 2010. La rândul lor, republicanii şi-au consolidat fragila majoritate în Senat, cu cel puţin două mandate, potrivit presei americane.

Americanii au ales, astfel, un al 116-lea Congres împărţit, care promite ultimii doi ani de mandat agitat celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Abil, Donald Trump a avut grijă, în ultimele zile, să sublinieze că a făcut campanie mai ales pentru candidaţi republicani la Senat, în rafala sa de adunări "Make America Great Again", şi că a avut mai puţin timp, a spus el, pentru republicanii candidaţi la Cameră, mult mai numeroşi.

Alegerile de la jumătate de mandat sunt în mod tradiţional delicate pentru preşedintele în funcţie. Însă pierderea Camerei, în pofida indicatorilor economici excelenţi, rămâne un revers pentru fostul magnat în domeniul imobiliar.

”CONTRA-PUTERE”

După doi ani ai unei preşedinţii Trump care a creat disensiuni puternice între americani, democraţii au promis să folosească noua majoritate în Camera inferioară, începând din ianuarie 2019, pentru a servi drept ”contra-putere”.

Preluând controlul asupra Camerei inferioare, democraţii îşi oferă posibilitatea de a lansa o procedură de destituire a preşedintelui american. Statul major democrat a sugerat că este reticent faţă de declanşarea acestei opţiuni explozive, probabil sortită eşecului, în contextul în care Senatul republican ar avea ultimul cuvânt de spus.

Rămâne de văzut dacă tânăra gardă progresistă proaspăt aleasă o va face.

Însă ei au părut să întindă mâna celeilalte tabere. Liderul lor în Cameră, Nancy Pelosi, a promis să acţioneze în vederea găsirii ”unor soluţii care ne unesc, pentru că ne-am săturat cu toţii de disensiuni”.

Opoziţia va avea mână liberă să lanseze anchete parlamentare în toate direcţiile, mai ales cu privire la suspiciuni de complicitate între echipa de campanie a lui Donald Trump, în 2016, cu Moscova.

Însă, păstrând controlul în Senat, republicanii păstrează controlul asupra confirmărilor nominalizărilor prezidenţiale la Curtea Supremă.

Cele două Camere urmează să se pună de acord asupra bugetului - care promite bătălii dure.

Trump, care este cel mai convingător în bătălii, ar putea să găsească în luptele din Congres un nou teren fertil al campaniei sale în vederea realegerii în 2020.

ECONOMIE ŞI IMIGRAŢIE

Harta electorală senatorială a avut un rol decisiv anul acesta, în favoarea republicanilor, în contextul în care înnoirea cu o treime a mandatelor a vizat state majoritar conservatoare.

Numărul de votanţi nu este centralizat de către o autoritate electorală unică în Statele Unite, însă în texas, la New York sau în Maryland, alegători şi sondatori intervievaţi de AFP păreau surprinşi de afluenţă.

Nicky Davidson, o studentă la biologie, în vârstă de 20 de ani, a votat cu republicanii în numele ”credinţelor (sale) creştine”. Trump ”face lucrurile diferit şi acesta este lucrul de care avem nevoie”, a declarat ea.

Miliardarul, care şi-a început campanie prezidenţială catalogându-i pe imigranţii mexicani drept ”violatori”, a optat din nou, anul acesta, pentru un mesaj care generează frică, neezitând să desfăşoare mii de militari la frontiera cu Mexicul.

RECORD DE FEMEI ALESE

Electrizantă şi zguduită de violenţe, această campanie a fost marcată, de asemenea, de un mare impuls de entuziasm.

Niciodată nu au fost alese atâtea femei şi nici femei din rândul minorităţilor în Congres, mai ales în tabăra democrată, în care furia anti-Trump s-a cristalizat într-un nou suflu politic.

Democrata din Kansas Sharice Davids, o susţinătoare entuziastă a artelor marţiale, a devenit prima femeie amerindiană aleasă în Congres, obţinând o victorie într-o regiune conservatoare.

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, din Minnesota şi, respectiv, din Michigan, au devenit primele două femei de confesiune musulmană alese în Camera Reprezentanţilor.

O mare premieră a avut loc, de asemenea, în Colorado, unde democratul Jared Polis a devenit primul guvernator în mod deschis gay al unui stat american.

Însă speranţa democratului Beto O'Rourke, care a primit târziu susţinerea cântăreţei Beyonce, nu a reuşit să creeze o surpriză în Texas. Senatorul în exerciţiu Ted Cruz, căruia Trump a venit să-i acorde ajutor ferm, a fost reales în urma unei curse foarte strânse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.