Biblioteca Naţională a României (BNaR) se află în continuare în frig, după ce, în urmă cu o săptămână Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale asigura într-un răspuns transmis News.ro că încă din 23 octombrie a solicitat RADET furnizarea în cel mai scurt timp a agentului termic. Sălile sunt acum aproape goale, iar angajaţii au făcut noi petiţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biblioteca Naţională a României se află în continuare în frig, încălzită cu aeroterme aduse de acasă de angajaţi, dar care nu fac faţă în sălile mari şi nici în birouri.

La data de 26 octombrie, mai mulţi angajaţi ai BNaR au declarat pentru News.ro că nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii normale, şi nici utilizatorii, din cauza frigului, şi că au solicitat MCIN să permită pornirea alimentării cu căldură. 

În urma solicitării făcute de News.ro, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a transmis pe 30 octombrie că încă din 23 octombrie a fost făcută o solicitare la RADET, în vederea furnizării în cel mai scurt timp a agentului termic, iar Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice a confirmat că din 24 octombrie va fi pusă în funcţiune instalaţia de încălzire.

Acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei aproximativ 250 de angajaţi ai Bibliotecii încă stau în frig. Situaţia din cealaltă parte a clădirii, unde se află Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, nu este deloc asemănătoare. Angajaţii Bibliotecii spun că cei de la minister stau cu geamurile deschise. „De prea multă căldură. Îi vedem dimineaţa, când venim”.

Serviciul Comunicarea Colecţiilor, unde sunt 12 angajaţi, a făcut miercuri o adresă către sindicatul BNaR în care cere remedierea situaţiei. Aceasta este cea mai nouă solicitare şi urmează unei serii de petiţii făcute în ultima lună inclusiv de utilizatori ai Bibliotecii.

Solicitarea ar urma să ajungă de la sindicat la serviciul administrativ şi, mai departe, la management, care ar trebui să discute cu reprezentanţii ministerului.

Dintre cei cinci secretari de stat şi un subsecretar de stat niciunul nu are în coordonare Biblioteca Naţională, potrivit informaţiilor afişate pe site-ul ministerului.

Astfel, de BNaR ar trebui să răspundă chiar ministrul George Ivaşcu. 

„Noi am vrea să mergem inclusiv la ITM, pentru că deja nu se mai poate. Am văzut răspunsul ministerului, însă de două săptămâni nu a fost dat niciun strop de căldură. Am depus astăzi o solicitare şi ne gândeam să mergem şi la SSM (Securitate şi Sănătate în Muncă, n.r.), pentru că este un factor de risc. Avem aeroterme aduse de acasă, dar nu fac faţă. Majoritatea sălilor erau goale astăzi, iar noi ne îmbolnăvim”, a declarat pentru News.ro unul dintre angajaţii Bibliotecii.

Ei sunt de părere că problema este „undeva între minister şi conducerea Bibliotecii”. „După petiţii nu am primit niciun răspuns. De la nimeni. Venim la serviciu deja traumatizaţi”, a mai spus o angajată.

Directoarea interimară a BNaR, Maria Răducu, nu a putut fi contactată, însă despre ea şi directoarea de marketing a instituţiei angajaţii spun că au fost mustrate la minister pentru că au permis Televiziunii Române să filmeze şi să intervieveze oameni la începutul săptămânii trecute.

„Li s-a spus că în prag de remaniere ele permit aşa ceva... Inclusiv utilizatori au mers să vorbească la conducerea Bibliotecii şi au cam fost alungaţi”, a mai povestit pentru News.ro angajata Bibliotecii.

Până la momentul publicării acestei ştiri, reprezentanţii RADET nu au răspuns solicitării News.ro. Angajaţii spun că „dacă RADET a deschis vanele spre BNaR, atunci e o problemă undeva la noi şi e ciudat. Nu înţelegem. Nu cred că a intrat nimeni acolo unde zic că sunt purici, că şi dacă era mama puricilor, tot m-aş fi dus să dau drumul. Dau aşa nişte motive şi arată că sunt depăşiţi”.

În urmă cu un an, alimentarea cu agent termic a fost făcută undeva la finalul lunii octombrie. Anul acesta, angajaţii au început să facă solicitări din jurul datei de 20 octombrie. Pe 23 octombrie, mai multe petiţii şi reclamaţii au fost depuse la sindicat, iar sindicatul le-a transmis mai departe conducerii.

MCIN le-a răspuns că nu are fonduri, la fel nici pentru dezinsecţia şi deratizarea spaţiului în care se află centrala, solicitată în septembrie şi  care ar costa în jur de 3.000 de lei, însă în răspunsul transmis News.ro, ministerul susţine că nu lipsa fondurilor a fost o problemă.

News.ro a formulat o nouă solicitare către MCIN, însă reprezentanţii instituţiei nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.