Fenomenul fake news, manipularea de orice fel a informaţiei şi un populism crescut reprezintă potenţiale pericole la adresa democraţiei, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că singura formă de imunizare împotriva populismului şi a demagogiei este educarea copiilor în privinţa drepturilor şi obligaţiilor pe care le au şi în ceea ce priveşte modul în care funcţionează statul şi economia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a participat marţi la conferinţa „Educaţia rescrie povestea”, organizată cu prilejul aniversării a cinci ani de Teach for Romania.

Şeful statului a felicitat organizaţia pentru activitate şi pentru iniţiativa de a oferi copiilor o perspectivă nouă, prin care să-şi recapete încrederea în forţele proprii şi în posibilitatea unui viitor mai bun prin educaţie.

„În multe privinţe, lupta pentru educarea tuturor copiilor a fost unul dintre motoarele Unirii, care a permis, la vremea respectivă, consolidarea identităţii naţionale a românilor din afara Vechiului Regat, dar şi întărirea unităţii naţionale după Marea Unire. Astăzi, la 100 de ani de la acel moment fondator, continuăm să ţintim spre acelaşi obiectiv. Sunt în continuare, din păcate, diferenţe prea mari în nivelul de calitate al actului educaţional în funcţie de regiunea în care locuiesc sau de mediul de provenienţă al copiilor. Această situaţie nu mai poate continua, iar educaţia trebuie adaptată contextului actual, în care economia devine tot mai digitalizată şi societatea tot mai interconectată”, a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că ţara noastră se confruntă tot mai des cu ameninţări care pun în pericol democraţia şi statul de drept, precum fenomenul fake news, manipularea informaţiilor şi un populism crescut.

„Ne confruntăm, din ce în ce mai des, şi cu ameninţări specifice contextului actual, care riscă să pună în pericol chiar democraţia şi statul de drept. Fenomenul fake news, şi ieri am avut un exemplu de paradă, manipularea de orice fel a informaţiei de interes public şi un populism crescut, care amăgeşte cu minciuni şi promisiuni prea puţin sustenabile, sunt potenţiale pericole la adresa democraţiei. De exemplu, auzim în ultima perioadă cum că Uniunea Europeană ar fi vinovată pentru diferitele probleme din România. De fapt, asemenea afirmaţii nu reprezintă decât modul unor politicieni de a-şi ascunde propriile eşecuri şi de a găsi un vinovat de serviciu. Riscul este ca, din lipsa unor cunoştinţe legate de relaţia şi statutul României în Uniune, astfel de atacuri să devină, pe undeva, credibile”, a explicat Iohannis, făcând aluzie la valizele cu gogoşi şi dosare aduse luni de Liviu Dragnea la Parlament.

Singurul mod de a lupta împotriva populismului şi a demogagiei este educarea copiilor, a spus şeful statului.

„Singura formă de imunizare împotriva populismului şi a demagogiei este educarea copiilor şi a tinerilor în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile şi responsabilităţile pe care le au, precum şi în ceea ce priveşte modul în care funcţionează statul şi economia. Succesul României ca ţară depinde tocmai de un astfel de învăţământ, care să formeze cetăţeni activi şi profesionişti ambiţioşi în domenii relevante pentru economia viitorului”, a spus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.