O scrisoare de tinereţe a lui Charles Baudelaire prin care îşi anunţa intenţia de a se sinucide, o tentativă căreia i-a supravieţuit în 1845, va fi vândută, duminică, la licitaţie. Împreună cu acest lot, alte 34 de epistole ale autorului "Florilor răului", precum şi numeroase texte şi documente ale altor scriitoro din secolul XIX-XX vor fi licitate de casa Osenat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Când domnişoara Jeanne Lemer vă va înmâna această scrisoare, eu voi fi mort (...) Mor într-o nelinişte îngrozitoare (...) Mă sinucid pentru că nu mai pot trăi, pentru că oboseala de a adormi şi oboseala de a mă trezi îmi sunt insuportabile", îi scrie poetul neînţeles de familia sa amantei Jeanne Duval. 

Copleşit de problemele legate de bani şi alcool, de faptul că se îndoia de talentul său literar, el s-a înjunghia fără însă consecinţe grave. Avea 24 de ani şi a mai trăit 22 după această tentativă de sinucidere. 

Scrisoare este estimată între 60.000 şi 80.000 de euro şi este vedeta vânzării casei din Fontainbleau, în sud-estul Parisului. 

Alte texte ale lui Baudelaire sunt de asemenea puse în vânzare. Scrisori ale lui Barbey d'Aurevilly, Eugène Delacroix, Victor Hugo, Édouard Manet, care îi sunt adresate poetului se află în această colecţie excepţională.

Numeroşi alţi scriitori din secolul al XIX-lea şi al XX-lea figurează, de asemenea, în această licitaţie, prin intermediul unor schimburi epistolare pline de pasiune, despre dezbateri literare şi ştiinţifice în epocă.

Astfel, ciorne pentru "Bestia umană/ La Bete Humaine", de Emile Zola, al 17-lea roman din seria "Les Rougon-Macquart", corectate de mână de celebrul romancier, reprezentant al realismului social, vor fi puse în vânzare. Texte semnate de Emile Zola care se află încă în colecţii private sunt extrem de rare, majoritatea documentelor sale fiind deţinute în prezent de Biblioteca Naţională a Franţei.

În plus, vor fi licitate două scrisori expediate de Marcel Proust mamei sale şi un portret fotografic din 1896 în care apare alături de Lucien Daudet, fiul lui Alphonse Daudet, în timp ce îl priveşte drăgăstos pe autorul romanului "În căutarea timpului pierdut", sprijinit de umărul acestuia, fotografia fiind considerată scandaloasă de familia lui Marcel Proust.

Documente şi scrisori ale lui Hector Berlioz, Louis-Ferdinand Céline, Sigmund Freud, Gustave Flaubert, Albert Einstein, Stéphane Mallarmé, Paul Verlaine, Jean-Paul Sartre sunt de asemenea puse în vânzare la casa Osenat din Fontainebleau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.