Experţii producătorului rus de soluţii de securitate cibernetică Kaspersky Lab au anunţat vineri că au observat o tendinţă continuă de creştere a atacurilor informatice la nivel global, de tip DDoS, asupra organizaţiilor din domeniul educaţiei, în trimestrul al treilea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această tendinţă vine în contextul în care, la nivel general, există o scădere a numărului de atacuri DDoS, potrivit experţilor. Aceştia consideră că o posibilă cauză este că mulţi deţinători de ”boţi” îi folosesc acum pentru o activitate mai nouă şi relativ mai sigură de a face bani: mining-ul de criptomonede.

”Totuşi, există încă riscul ca atacurile DDoS să fie folosite pentru a cauza probleme, fără ca atacatorii să urmărească să obţină câştigul financiar. Raportul Kaspersky Lab DDoS pe T3 marchează o tendinţă continuă de creştere a atacurilor asupra organizaţiilor din domeniul educaţiei”, se arată în comunicat.

Atacatorii au avut cea mai activă perioadă din trimestrul al treilea în august şi septembrie, având în vedere numărul de atacuri DDoS asupra instituţiilor din domeniul educaţiei, care a crescut vizibil la începutul anului academic.

”În acest an, cele mai importante atacuri au lovit site-urile unor universităţi din Marea Britanie - Universitatea din Edinburgh – şi compania americană Infinite Campus, care asigură suport pentru portalul părinţilor, în cazul a numeroase instituţii publice de învăţământ din oraş”, se arată în comunicat.

Analiza experţilor Kaspersky Lab a scos la iveală faptul că majoritatea acestor atacuri DDoS au fost realizate în timpul anului universitar şi s-au diminuat în timpul vacanţelor, o situaţie similară fiind la organizaţia britanică Jisc.

”După colectarea datelor despre o serie de atacuri în universităţi, a reieşit că acestea s-au diminuat când studenţii erau în vacanţă. Numărul de atacuri scade şi în afara orelor de curs, interferenţa DDoS cu resursele universităţii având loc în principal între 9-16.00. Toate acestea sugerează că responsabilitatea atacurilor le revine studenţilor”, se arată în comunicat.

Per total, între iulie şi septembrie, botnet-urile DDoS au atacat ţinte din 82 de ţări, iar China s-a clasat din nou pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de atacuri, potrivit experţilor.

”SUA a revenit pe poziţia a doua, după ce în trimestrul precedent pierduse locul în Top 3, în favoarea Hong Kong. Acum locul al treilea este ocupat de Australia, care este pentru prima dată atât de sus, de când întocmeşte Kaspersky Lab rapoartele DDoS”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.