Klaus Iohannis face, miercuri, o vizită oficială la Suceava unde a depus o coroană de flori la monumentul dedicat lui Iancu Flondor şi a vizitat Muzeul Bucovinei. ”Românii le cer cu tărie demnitarilor ţării să se ridice la înalte standarde morale”, a spus şeful statului, în discursul rostit la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, la Cetatea de Scaun a Sucevei, o alocuţiune cu prilejul ceremoniei oferirii Drapelului Naţional al României.

”Serbăm 100 de ani de când Bucovina şi-a regăsit ţara, România, iar astăzi, Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric. Astăzi, dragii mei, pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României. La aniversarea unui secol de la constituirea Consiliului Naţional Român din Bucovina, organismul care a pregătit şi organizat unirea Bucovinei cu România, las în Cetatea de Scaun, ca simbol şi mesaj de unitate şi de prezenţă a statului român în această străveche Cetate de Scaun acest drapel al României, un drapel naţional”, a spus Iohannis.

Şeful statului a vorbit despre faptul că ”România de astăzi este rodul unui proces de modernizare europeană, început acum 170 de ani ca proiect politic al elitelor vremii de atunci”.

”Suceava aniversează Centenarul Unirii Bucovinei cu România prin proiecte concrete de dezvoltare locală, prin promovarea competenţelor şi a creativităţii. Este ceea ce aşteaptă cetăţenii, este un mesaj patriotic autentic, pe care îl încurajez şi îl susţin. Ne aflăm în locul care nu a fost niciodată cucerit, la Cetatea de Scaun. Este un simbol al capacităţii şi hotărârii românilor, oamenilor acestor locuri, care, timp de generaţii, au apărat ce au avut mai valoros, ce au avut mai important: libertatea, identitatea naţională şi drepturile lor de oameni liberi. Aşa cum poate ştiţi, eu provin dintr-o cetate care, la fel ca cea a Sucevei, nu a putut fi cucerită timp de secole, pentru că libertatea şi prosperitatea comunităţilor s-au bazat întotdeauna mai degrabă pe libertatea cetăţenilor, pe cinstea conducătorilor şi pe integritatea magistraţilor, decât pe grosimea zidurilor fortificaţiei. Astăzi, românii le cer cu tărie demnitarilor ţării să se ridice la aceleaşi înalte standarde morale. Suntem împreună, uniţi ca în urmă cu 100 de ani, hotărâţi în a ne apăra proiectul de societate pe care ne-o construim de aproape trei decenii. O societate fără ziduri, deschisă, unită prin respectul democraţiei, o adevărată Cetate de Scaun a libertăţii şi a drepturilor omului, funcţionând prin domnia legii în folosul binelui comun”, a mai spus şeful statului.

Potrivit lui Iohhannis, ”mesajul profund al Centenarului este acela de a nu abandona niciodată proiectele care ne unesc cu adevărat într-o naţiune puternică şi într-o ţară dezvoltată şi modernă”.

Klaus Iohannis face, miercuri, o vizită la Suceava. A depus o coroană de flori la monumentul dedicat lui Iancu Flondor, recent inaugurat, şi a vizitat Muzeul Bucovinei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.