Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, şi lungmetrajul „3 Faces”, de Jafar Panahi, au fost recompensate cu premiul publicului în încheierea celei de-a noua ediţii a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondatorul festivalului, regizorul Cristian Mungiu, a anunţat duminică seară premiile ediţiei de anul acesta a Les Films de Cannes à Bucarest.

Câştigătorul competiţiei „Filminute”, dintre cele 25 de filme selectate, a fost Roman Sinitsyn din Rusia, pentru filmul „ONE”.

Câştigătorii secţiunii „Une minute de vie, une minute de cinema” - filme de un minut realizate de liceeni din trei licee bucureştene - Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, Colegiul Naţional „Spiru Haret” şi Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” - au fost „Șnițel, Parizer”, realizat de echipa formată din Matei Reu, David Mitran, Matei Cotimanis, „Rutina/ Break Free”, realizat de echipa formată din Arina Ciocan, Vlad Cojocaru, Iris Păun, şi „Yala”, de Matei Bumbuţ.

Juriul „Une minute de vie, une minute de cinema” şi „Filminute” a fost format din: Olivier Dô Hùu, sound designer şi mixeur francez cu experienţă de peste 25 de ani în cinema, Ludmila Cvikova, curator de film independent şi consultant de scenariu, de finanţare şi de strategii festivaliere, Mina Dos Santos, ofiţer de presă al FILAF – Festival International du Livre d’Art et du Film din Perpignan (Franţa).

Câştigătorul celei de-a treia ediţii a secţiunii „Work in Progress” organizată de festival a fost Marius Olteanu, cu filmul „Monsters”. Premiul în valoare de 5.000 de euro a fost oferit de Orange România şi înmânat pe scenă de Yves Martin – Chief Marketing Officer al Orange România.

Filmul câştigător al premiului publicului din secţiunea „Aide à la distribution” a fost „3 Faces”, de iranianul Jafar Panahi. Filmul va avea parte de un sprijin de distribuţie în valoare de 2.500 de euro, oferit de Asociaţia Cinemascop. Premiul a fost anunţat de Hélène Roos, directoarea Institutului Francez din România, şi de Ioana Dragomirescu, responsabil program Cinema „Elvire Popesco”.

Filmul câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei” a fost „Distanţa dintre mine şi mine”, despre poeta Nina Cassian, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu. Bogdan Ficeac, directorul general Dacin Sara, a prezentat premiul în valoare de 5.000 de euro, oferit de Societatea de Gestiune Colectivă Dacin Sara, Asociaţia Cinemascop şi Agenţia PiArt Vision. Premiul a fost ridicat de distribuitorii Cătălin Anchidin şi Ilinca Belciu (Rollercoaster PR).

În cadrul programului „Managing Talents”, cinci actori români au fost selecţionaţi să participe în programul festivalului Kilkenny Subtitle Film Festival, unde vor întâlni peste 80 de agenţi de casting din întreaga lume. Este vorba despre: Bogdan Iancu, Alina Şerban, Adrian Titieni, Cristina Flutur şi Vlad Ivanov.

Les Films de Cannes à Bucarest a primit un premiu de la Fundaţia 9 pentru organizarea „Omagiului Lucian Pintilie”. Premiul a fost înmânat pe scenă de Corina Şuteu, membră a consiliului director al Fundaţiei 9, şi de Anca Drăgoi, director executiv al Fundaţiei 9.

Festivalul s-a terminat cu proiecţia în premieră a filmului „Sunset”, de László Nemes. Înaintea proiecţiei, regizorul a intrat, prin Skype, pentru un scurt dialog cu publicul.

Timp de zece zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinemateca Union, CINETic şi Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City, în proiecţii cu săli pline, filme premiate la Cannes, avanpremiere româneşti, retrospective de autor, Focus Mexic şi proiecţii speciale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.