Două noi ţinte ale unor colete au fost anunţate vineri - senatorul democrat Cory Booker, foarte ostil preşedintelui american Donald Trump, o informaţie confirmată de FBI, iar potrivit CNN un colet asemănător i-a fost trimis la birou fostului Sirector al serviciilor Naţionale americane de Informaţii (DNI) James Clapper.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”FBI confirmă că un al 11-lea colet a fost găsit în Florida, aparent asemănător celorlalte, adresat senatorului Cory Booker", a anunţat vineri poliţia federală (FBI) americană într0un mesaj postat pe Twitter.

FBI nu a confirmat însă imediat al 12-lea colet, evocat de postul CNN, adresat fostului DNI James Clapper, de asemenea foarte critic cu şeful statului american.

Poliţia newyorkeză (NYPD) a confirmat că intervenea la o alertă cu colet suspect într-un birou de poştă situat la câteva străzi de sediul CNN, în centrul cartierului Manhattan.

Aceste noi pachete au fost descoperite în timp ce poliţia americană a lansat o adevărată vânătoare cu scopul de a-i găsi pe cei care au trimis aceste pachete - în plină campanie a alegerilor legislative americane.

Nicio persoană nu a fost arestată deocamdată.

Cel de-al 11-lea colet a fost interceptat, începând de luni, după cele adresate lui George Soros, Hillary Clinton, Barack Obama, Eric Holder, Maxine Waters, John Brennan (prin CNN), Andrew Cuomo, Dennie Wasserman Schultz, Robert de Niro, Joe Biden.

Punctul comun al tuturor acestor personalităţi este că sunt opozanţi, uneori virulenţi, ai locatarului Casei Albe. Poliţia a anunţat joi că primele colete conţineau dispozitive explozive artizanale.

CLAPPER NU ESTE SURPRINS

James Clapper a declarat vineri că nu este surprins să i se trimită un colet suspect, relatează The Associated Press.

El a apreciat, la CNN, că dispozitivele trimise în ultimele zile unor personalităţi ostile lui Donald Trump au legătură ”categoric cu terorismul intern”.

Doi oficiali au declarat, sub protecţia anonimatului, în contextul în care ancheta este în desfăşurare, pentru AP că un colet a fost descoperit într-un birou poştal în Midtown Manhattan. Unul dintre ei a declarat că acesta îi era dresat lui Clapper.

Clapper a apreciat că situaţia este ”gravă” şi că acest val de colete ”nu va reduce la tăcere criticii administraţiei” Trump.

Fostul DNI a subliniat că nu vrea să sugereze că există vreo legătură directă între retorica lui Trump şi colete.

Însă el l-a îndemnat pe şeful statului să-şi asume responsabilitatea ”grosolăniei şi necuviinţei dialogului în această ţară”.

ROBERT DE NIRO ÎNDEAMNĂ LA VOT

Robert De Niro i-a îndemnat pe americani să voteze ţinând cont, la urne, de seria de bombe trimise prin poştă unor ţinte ale furiei extremei drepte.

”Există lucruri mai puternice decât bombele, şi anume votul tău. Oamenii trebuie să voteze!”, a declarat actorul vineri, într-un comunicat emis de purtătorul său de cuvânt.

Un colet suspect, în care autorităţile au anunţat că se afla o bombă artizanală a fost descoperit jo în biroul de la New York al lui De Niro.

Actorul s-a declarat recunoscător că nu a fost rănit cineva şi a mulţumit ”oamenilor curajoşi şi plini de resurse din cadrul securităţii şi forţelor de ordine pentru că ne protejează”.

TRUMP SE PLÂNGE

Preşedintele american Donald Trump s-a plâns că i se impută vina coletelor trimise unor dintre cei mai cunoscuţi critici ai săi.

”E amuzant cum CNN, cu ratingul său grozav, şi alţii pot să mă critice în voie şi chiar să mă învinovăţească de seria de bombe şi să compare în mod ridicol asta cu atentatele teroriste de la 11 septembrie şi de la Oklahoma, deşi când îi critic eu sedezlănţuiesc şi urlă că «pur şi simplu nu este prezidenţial»”, a scris înainte de zori, vineri (ora locală) pe Twitter Trump.

El a acuzat joi că mare parte din furia societăţii este provocată de presa trasiţională.

Fostul director CIA John Brennan, căruia i s-a adresat un colet suspect, l-a îndemnat pe Trump să nu mai dea vina pe alţii şi ”să se uite în oglindă”. El l-a îndemnat pe şeful statului american ”să încerce să se comporte prezidenţial”.

Anchetatorii caută, de la un ocean la celălalt, atât vinovatul, cât şi motivul acestui complot cu bombe trimise prin poştă care-i vizează pe critici ai preşedintelui american. Ei analizează conţinutul acestor bombe artizanale, pentru a afla dacă au fost concepute pentru a detona sau doar să semene frica cu doar două săptămâni înaintea alegerilor de la jumătate de mandat.

Oficiali din cadrul forţelor de ordine au declarat pentru AP că dispozitivele - care conţin cronometre şi baterii - nu au fost concepute ca bombe-capcană care să explodeze la deschidere.

O căutare în baza de date a poştei a arătat că cel puţin o parte au fost trimise din Florida.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.