Preşedintele francez Emmanuel Macron ”regretă” o hotărâre a Guvernului belgian de a achizţiona avioane americane de vânătoare de tip F-35 ”în loc de o ofertă europeană”, o decizie ”strategic contrară intereselor europene”, a declarat el vineri în faţa presei, la Bratislava, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul begian a anunţat joi că a ales avionul american de tip F-35 în vederea înlocuirii flotei sale învechite de avioane de vânătoare de tip F-16, în detrimentul avionului francez de tip Rafale.

”Ofera franceză a venit după închidere. Regret alegerea făcută. Nu a fost doar oferta Rafale, a existat de asemenea Eurofighter, o adevărată ofertă europeană. Hotărârea are legătură cu o procedură belgiană, constrângeri politice din ţară, dar strategic este contrară interesului european”, a adăugat el.

”Voi face totul pentru ca în licitaţiile viitoare să fie promovate oferte europene”, a promis el, într-o vizită în Slovacia consacrată promovării proiectului său cu privire la Europa - inclusiv Europa Apărării.

”Europa trebuie să dezvolte o adevărată capacitate a industriei apărării europene, în toate ţările care cred în această aventură. Hotărârea mea iese consolidată din asta”, a conchis el.

”Europa nu va fi puternică decât dacă este cu adevărat suverană şi dacă ştie să se protejeze pe sine. Moştenim obiceiuri trecute, proiectele evocate au fost lansate înainte de venirea mea” la putere, a mai precizat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.