Cineastul mexican Carlos Reygadas, actriţa şi editorul Natalia López şi regizoarea română Ioana Uricaru sunt invitaţii speciali ai celei de-a treia ediţii Les Films de Cannes à Iaşi, care va avea loc de vineri până duminică la Cinema Ateneu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul va fi deschis anul acesta de Ioana Uricaru, care va prezenta debutul ei în lungmetraj, „Lemonade”, de la ora 20.00, proiecţia fiind urmată de o discuţie cu regizoarea.

Spectatorii se vor întâlni cu regizorul mexican Carlos Reygadas şi cu actriţa Natalia Lopez, care vor fi prezenţi la proiecţia filmului „Nuestro tiempo”, sâmbătă, de la ora 18:30, la Cinema Ateneu. 

Ioana Uricaru a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deţine un doctorat în studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Înaintea debutului în lungmetraj cu „Lemonade”, a coregizat filmul colectiv episodic „Amintiri din Epoca de Aur” şi a realizat filme de scurt metraj. „Lemonade” a avut premiera anul acesta la Berlinală, după care a fost selecţionat în peste 25 de festivaluri, achiziţionat spre distribuţie în 12 ţări şi a primit şase premii în festivaluri internaţionale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Oaspetele de onoare al acestei ediţii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care va fi prezent la Iaşi cu ocazia proiecţiei celui mai recent film al său, „Nuestro Tiempo”. Reygadas este scenarist, regizor şi editor al filmului în care joacă şi rolul principal, alături de partenera din viaţa reală, Natalia López. Regizorul mexican este considerat cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane. A debutat în secţiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, în 2002, cu „Japón”, primul său lungmetraj, care a primit o menţiune specială Caméra d'Or.

Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiţie la Cannes cu „Batalla en el Cielo”, în 2005, apoi, în 2007, a câştigat premiul juriului cu „Luz silenciosa”, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă într-o comunitate de menoniţi din Mexic. „Post Tenebras Lux”, a obţinut, în 2012, premiul pentru regie la Cannes. „Nuestro Tiempo”, o poveste despre pasiune, trădare, familie şi libertate, a fost prezentat în competiţia oficială a festivalului de film de la Veneţia 2018. Natalia López, cea care interpretează rolul principal feminin în film, este editor şi scenarist. Este activă în domeniu, ca editor de film, începând din 2006, lucrând alături de Amat Escalante şi Carlos Reygadas. Este cunoscută pentru montajul unor filme precum „Heli”, „Lus silenciosa”, „Jauja” şi „Post Tenebras Lux”. 

La Iaşi, în cadrul festivalului, vor mai fi proiectate „Dogman” (Italia), de Matteo Garrone, „Border” (Suedia, Danemarca), de Ali Abbasi, „Girl” (Belgia), de Lucas Dhont, „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (România), de Lucian Pintilie, „Shoplifters” (Japonia), de Kore-Eda Hirokazu, şi „Burning” (Coreea), de Lee Chang-Dong. 

Intrarea la filmele din Les Films de Cannes à Iaşi este liberă, cu rezervare în prealabil pe siteul ateneuiasi.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.