Yemenul se îndreaptă spre ceea ce ar putea fi cea mai gravă foamete din istoria recentă, conform lui Mark Lowcock, secretarul general adjunct pentru probleme umanitare al ONU, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există „un pericol clar şi actual” de a se înregistra decese în masă din cauza foametei iar până la 14 milioane de persoane, jumătate din populaţia ţării, ar putea fi dependente în totalitate de ajutoare pentru a supravieţui, a precizat Lowcock.

Războiul blochează ajungerea în ţară a ajutoarelor. Chiar şi după ce operaţiunile umanitare s-au extins pentru a ajunge la opt milioane de persoane, încă rămân destui oameni fără acces. Dezastrul ar putea fi „mult mai mare decât orice a văzut un profesionist care lucrează în acest domeniu pe parcursul vieţii sale”, este de părere Lowcock.

Preţul alimentelor aproape s-a dublat, conform Salvaţi Copiii.

Yemen se află în război civil de trei ani după ce rebelii Houthi, susţinuţi de Iran, au preluat puterea în cea mai mare parte a ţării, inclusiv în capitala Sana’a. Arabia Saudită şi aliaţii săi, printre care Emiratele Arabe Unite, s-au alăturat războiului în 2015.

Mii de civili au fost prinşi de raidurile aeriene şi de bombardamente. Majoritatea persoanelor sunt înfometate şi vulnerabile în faţa bolilor infecţioase. Epidemia de holeră care a izbucnit în 2017 în Yemen a devenit cea mai gravă din istoria ţării.

Cel puţin 10.000 de civili au fost ucişi iar alte câteva milioane au trebuit să se mute.

Lowcock a precizat că luptele din jurul oraşului Hodeida, controlat de rebeli, un punct de intrare pentru alimente în ţară, reprezintă o ameninţare serioasă. El a cerut ca luptele să fie suspendate în porturi pentru a se putea permite intrarea ajutoarelor în ţară. În acest moment, alimente care ar putea hrăni 3,7 milioane de persoane sunt blocate într-un depozit.

La câteva ore după declaraţiile lui Lowcock, oficialii din Yemen au informat că se aşteaptă la un nou val de atacuri după ce coaliţia condusă de saudiţi – care susţine guvernul recunoscut internaţional al Yemenului – a trimis întăriri pe coasta din apropierea portului din Hodeida. Printre aceste întăriri se află tancuri şi vehicule blindate furnizate de Emiratele Arabe Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.