Editurile Aramis, Darclée, Minerva şi Grupul editorial ART au fost selectate şi vor primi finanţate Europa Creativă pentru traducerea, publicarea şi promovarea unor opere de ficţiune, anunţă MCIN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles a publicat vineri, 19 octombrie, rezultatele selecţiei de proiecte de traduceri literare finanţate în 2018 prin Programul Europa Creativă 2014-2020 al Uniunii Europene.

Patru dintre cele cinci edituri din România care au depus propuneri la această licitaţie au fost selectate şi vor fi finanţate pentru traducerea, publicarea şi promovarea unor opere de ficţiune: Editura Aramis (cu proiectul "Aramis Romania Reads with Europe"), Editura Darclée (cu proiectul "Women Love with Their Soul: Five EUPL Award-winning Feminine Narrative Voices Speaking about Love, Love Stories and Life"), Editura Minerva (cu proiectul "A Literary Feast in Europe: 10 Contemporary Writers in Romanian Translation") şi Grupul Editorial ART (cu proiectul "Human Saga - Identity and Fusion through European Literature").

România se situează pe poziţia a doua, la egalitate cu Bulgaria, Macedonia şi Marea Britanie, ca număr de proiecte de cel mult doi ani finanţate, fiind depăşită doar de Serbia (cinci proiecte). În plus, din 32 de ţări, România are a doua rată de succes a proiectelor depuse (80%), după cea a Sloveniei (100%).

Totalul granturilor acordate editurilor româneşti la această rundă de selecţie este de 180.180,01 euro. 

La licitaţia încheiată în 23 mai 2018 s-au primit 151 de propuneri de traduceri literare la nivel european, dintre care 61 vor primi finanţare. 46 dintre propunerile selectate sunt proiecte cu o durată de cel mult doi ani, valoarea totală a granturilor alocate acestora fiind de 2.421.506,26 euro, iar restul sunt proiecte strategice de trei ani, cu o alocare de 1.147.236,73 euro. 

Programul Europa Creativă finanţează traducerea, publicarea, distribuirea şi promovarea la nivel european a operelor de ficţiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar (romane, nuvele, povestiri, piese de teatru, poezii, benzi desenate, cărţi de ficţiune pentru copii etc.). De la începutul programului, 264 de proiecte editoriale au primit finanţare la nivel european.

În afară de cele patru proiecte selectate la această rundă, România figurează cu încă o selecţie în 2014, când Grupul Editorial ART a mai primit sprijin pentru traducerea, tipărirea şi promovarea unui pachet de cinci opere de ficţiune în cadrul proiectului "A Journey through the Literary Europe".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.