Preşedintele Klaus Iohannis consideră neobişnuit ca Parlamentul European să adopte o rezoluţie împotriva unui stat membru al Uniunii Europene cu doar o lună înainte ca acesta să preia preşedinţia Consiliului UE. Remarca şefului statului vine în contextul în care România este vizată de o astfel rezoluţie, ce va fi dezbătută la începutul lunii noiembrie, la Strasbourg. Iohannis este, însă, de acord că europarlamentarii au dreptul să dezbată asemenea teme şi să ia o decizie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Parlamentul European are, evident, dreptul să dezbată teme şi, dacă e necesar, să voteze rezoluţii. Pe de altă parte, prezenţa mea astăzi (marţi, n.r.) în PE nu are legătură cu dezbaterea aceea despre statul de drept în România. Deşi am făcut declaraţii despre statul de drept în România. România este o democraţie funcţională şi respectă statul de drept, dar este o democraţie vie şi avem abordări despre care unii nu au opinie bună. (...) Avem o dezbatere pe acest subiect acasă. Nu am vrut să intru acum mai adânc în dezbaterile interne din România, aici, în PE. Este extrem de neobişnuit pentru PE să dezbată şi să voteze o rezoluţie împotriva unui stat membru cu doar o lună înainte de a prelua preşedinţia Consiliului UE. Decizia aparţine PE”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul dezbaterilor din plenul PE, de la Strasbourg.

Întrebat cum va respecta rugămintea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a ajunge, împreună cu Guvernul, la un consens în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa justiţiei până la preluarea preşedinţiei Consiliului UE, şeful statului s-a declarat pregătit să colaboreze cu Executivul şi, în ciuda faptului că vor mai exista dezbateri aprinse pe marginea acestor teme în România, mandatul pe care îl va deţine ţara noastră va fi unul de succes.

„Statul de drept trebuie să rămână stat de drept, justiţia trebuie să rămână independentă, iar democraţia – neafectată. Asta este opinia mea. Pe de altă parte, este evident că toată România înţelege importanţa pe care o are preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Sunt pregătit să lucrăm împreună, şi Guvernul este pregătit, pentru o preşedinţie de succes. Dar asta nu înseamnă că îmi voi coborî standardele în ceea ce priveşte statul de drept şi independenţa justiţiei. Vom avea dezbateri aprinse pe aceste subiecte în România, dar preşedinţia Consiliului UE va fi una de succes şi vom colabora”, a spus Iohannis.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a explicat că dezbaterea de marţi a avut ca subiect viitorul UE, nu România, însă Parlamentul European are angajamentul de a apăra statul de drept indiferent despre ce stat este vorba.

„Noi apărăm domnia legii oriunde, în Polonia sau România. Avem acest angajament de a apăra statul de drept, este rolul nostru să apărăm acest lucru. PE va decide conţinutul rezoluţiei, dacă e pregătit pentru o rezoluţie”, a declarat Antonio Tajani.

Parlamentul European va dezbate şi va vota, la începutul lunii noiembrie, o rezoluţie privind statul de drept în România, după discuţiile legate de efectele pe care le au modificările legislative în domeniul justiţiei, dar şi despre mitingul antiguvernamental din 10 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.