Coaliţia populistă şi de extremă dreapta aflată la putere în Italia şi-a menţinut luni neschimbate previziunile bugetare, în pofida criticilor Comisiei Europene (CE), dar s-a angajat să respecte literal obiectivele pe care şi le-a stabilit, fără să adâncească şi mai mult deficitul sau datoria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coaliţia formată din Liga (extremă dreapta) şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti, antisistem) şi-a reafirmat totodată ataşamentul faţă de Uniunea Europeană şi faţă de zona euro, dând asigurări că ”nu e nicio şansă” ca Italia să iasă din ele.

Guvernul prevede un deficit de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% cât prevedea Guvernul anterior, iar apoi de 2,1% în 2020 (faţă de 0) şi de 1,8% în 2021. Concomitent, Roma s-a angajat să scadă datoria publică, în prezent de 131%, la 126,5% în 2021.

În contextul în care Bruxellesul a somat-o să-i prezinte luni ”clarificări” cu privire la buget, ”considerat în afara canoanelor” europene, Italia şi-a menţinut această direcţie.

”NU SUNTEM O BANDĂ DE ŢĂRĂNOI”

Într-o scrisoare de patru pagini, Guvernul subliniază că ştia că acest buget ”nu este în linie cu normele Pactului de Stabilitate şi Creştere”.

”A fost o decizie dificilă, dar necesară, în lumina întârzierii întoarcerii la nivelul PIB-ului de dinainte de criză şi a condiţiilor economice dramatice în care se află păturile cele mai dezavantajate ale societăţii italiene”, dă asigurări Guvernul în această scrisoare.

Însă ”dacă raporturile datorie/PIB şi deficit/PIB nu vor fi în linie cu ceea ce s-a prevăzut, Guvernul se angajează să intervină prin adoptarea tuturor măsurilor necesare, pentru ca obiectivele indicate să fie riguros respectate”, a adăugat el.

”Cifra de 2,4% este, pentru noi, un plafon pe care ne-am angajat solemn să-l respectăm”, a declarat şeful Guvernului Giuseppe Conte, într-o întâlnire cu presa străină la Roma.

”Nu suntem o bandă de ţărănoi. Dacă am fi adoptat altă lege a finanţelor, am fi intrat în recesiune”, a subliniat el.

Însă, a continuat premierul, ”vrem să dialogăm cu instituţiile europene în spiritul unei colaborări loiale, unui dialog constructiv”.

La fel cum au făcut cei doi vicepremieri ai săi - Matteo Salvini şi Luigi di Maio, liderii Ligii şi M5S - în weekend, Conte a reafirmat angajamentul european al ţării sale. ”Ascultaţi-mă bine, pentru Italia nu există nicio şansă de Italexit, de ieşire din Europa sau din eurozonă”.

Roma a primit o gură de aer proaspăt luni, pe pieţe, care s-au tensionat în mod clar în ultima perioadă.

Către ora locală 14.05 (15.05, ora României), Bursa din Milano câştiga 0,45%, după ce a deschis cu o pierdere de 1,82%.”Spread”-ul - distanţa foarte supravegheată a nivelului italian faţă de cel german pe o perioadăde zece ani - era în scădere, la 297 de puncte, de la 313, cât era vineri seara.

Investitorii erau asiguraţi de faptul că agenţia americană Moody's, care a degradat vineri ratingul Italiei, nu a însoţit aceeastă depreciere cu o perspectivă negativă.

”NETEZIREA ASPERITĂŢILOR”

Asta înseamnă că agenţia, în pofida îngrijorărilor sale cu privire la opţiunile bugetare ale Romei, nu ar urma să-i degradeze din nou ratingul în următoarele şase sau 12 luni.

”În plus, comisarul european Pierre Moscovici a încercat să netezească asperităţile cu Roma, subliniind că UE nu se va amesteca în politica economică italiană, deschizând uşa unei soluţionări calme a conflictuluiîntre Italia şi Comisie”, a subliniat Christopher Dembik, un analist la Saxo Banque.

Bruxellesul a evocat joi un derapaj bugetar ”fără precedent” şi a arătat cu degetul un risc de ”neconformare grav” la reglemtările europene.

Italia se îndoaie deja sub o datorie de 2.300 de miliarde de euro, iar previziunile Guvernului cu privire la creştere sunt considerate prea optimiste - şi anume 1,5% în 2019, faţă de 1% cât estimează majoritatea observatorilor, inclusiv FMI.

”Comisia Europeană nu vrea o criză între Bruxelles şi Roma”, a dat asigurări luni Moscovici la postul de radio France Inter. ”Locul Italiei este în centrul Europei”.

Însă, ”fără regluli comune, nu există zonă euro”, a adăugat el, subliniind că majoritatea economiştilor nu cred în pariul Romei de a creşte cheltuielile publice în vederea creării unei creşteri economice.

Salvini nu s-a arătat conciliant luni. ”Dacă ei nu vor să înţeleagă de ce ţara va reveni la creştere (economică), le vom explica. Însă nu vpm da înapoi nici măcar cu o jumătate de centimetru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.