Prim-ministrul australian, Scott Morrison, a prezentat oficial scuze victimelor abuzurilor sexuale din instituţiile religioase şi de stat, scrie Reuters. Gestul lui Morrison vine după o anchetă de cinci ani privind peste 8.000 de cazuri de abuzuri sexuale, majoritatea dintre ele având loc în instituţii religioase sau ale statului, care aveau responsabilitatea de a proteja copiii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi, ca naţiune, ne confruntăm eşecul de a asculta, de a crede şi de a oferi dreptate”, a declarat Morrison în faţa parlamentarilor în capitala Australiei, Canberra.

„Vă cerem scuze. Copiilor în faţa cărora am eşuat, le cerem scuze. Părinţilor, a căror încredere am trădat şi care s-au zbătut în a-şi reveni, le cerem scuze”, a adăugat Morrison.

Astfel de prezentări de scuze oficiale sunt rezervate pentru fapte revoltătoare la care statul a participat.

Morrison a ţinut un discurs similar şi în faţa a 800 dintre victime, multe dintre persoanele prezente plângând.

„A fost ceva foarte intens, să fii în acea cameră”, a declarat Graeme, una dintre victime, care a ales să se identifice doar după prenume.

„M-am uitat în jur şi m-am gândit că nu există o cameră cu atât de multe persoane puternice la un loc nicăieri în ţară. Sunt mândru să fiu o victimă şi mândru de toate victimele”, a adăugat el.

Morrison a promis o supraveghere mai fermă, deşi unele dintre victime au acuzat guvernul australian că nu a făcut destule.

„Dacă ei consideră că să ne ceară scuze va încheia totul, nu este adevărat. Mai sunt multe de făcut”, a declarat Tony Wardley, una dintre victime.

Australia intenţionează să plătească daune victimelor în valoare de până la 92.000 de euro (150.000 de dolari australieni) de persoană.

Totuşi, guvernul australian încă nu a decis dacă va adopta recomandările anchetei la nivel naţional, mai ales recomandarea ca preoţii catolici să informeze autorităţile despre abuzurile de care află în timpul spovedaniilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.