Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că Guvernul a trimis în urmă cu câteva zile Comisiei Europene un document în care ar promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2019 la nivelul lunii decembrie 2018. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a recunoscut că aceasta este o variantă de lucru şi că ar putea fi îngheţat şi numărul angajaţilor din administraţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Olguţa Vasilescu: Aşa cum am găsit fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor până acum, aşa se va întâmpla şi anul viitor

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, sâmbătă, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că documentul trimis la Comisia Europeană în care se propune îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lunii decembrie 2018 este un scenariu, o variantă de lucru. 

“Este un document care prezintă un scenariu, un document de lucru, o posibilă variantă, trimisă Comisiei Europene pentru că ăsta este modul în care Guvernul lucrează de ani de zile, orice stat membru asta face, trimite Comisiei Europene discuţii, scenarii, calcule pentru ca într-un final să luăm o decizie într-un sens sau altul”, a declarat Eugen Teodorovici.

El a mai afirmat că Ministerul de Finanţe propune şi ca legea salarizării să se aplice până în 2020 şi nu până în 2022 pentru a nu fi angajate măsuri dincolo de mandatul acestui guvern.

“În câteva săptămâni noi intrăm în Guvern cu proiectul de buget pe 2019, document în cadrul căruia vom regăsi varianta finală, este un scenariu propus de Ministerul de Finanţe în urma unor calcule şi chiar o propunere de aplicare a legii salarizării nu până în 2022, ci până în 2020, tocmai pentru a arăta foarte clar că suntem siguri de ceea ce facem, că nu aplicăm măsuri dincolo de mandatul acestui guvern, adică 2020”, a explicat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a mai spus că pe lângă îngheţarea salariilor bugetarilor o altă măsură propusă este îngheţarea numărului de angajaţi în zona de administraţie, dar şi o restructurare a acesteia.

“Îngheţarea angajărilor la stat este o măsură propusă de noi. O îngheţare a numărului de angajaţi în zona de administraţie publică centrală, de asemenea o restructurare, o eficientizare a administraţiei publice centrale, este de bun-simţ şi ceea ce noi spunem de ani de zile sau toţi politicienii spun că este nevoie de o administraţie mult mai eficientă. Dădeam exemplu faptul că la Ministerul de Finanţe funcţiile suport sunt undeva la 18 la sută din întregul personal al ministerului, iar la alte ministere undeva peste 30 la sută, ceea ce trebuie să se schimbe, pentru că administraţia nu trebuie să fie nici supradimensionată, nici să cheltuie nejustiticat banul public”, a precizat ministrul de Finanţe.

El a mai declarat că mărirea salariului minim pe economie din ianuarie 2019 este posibil să se realizeze mai devreme de această dată, iar de anul viitor punctul de pensie va creşte cu 15 la sută. 

“Aşa cum am propus în proiectul de lege pentru pensii aprobat de Guvern şi trimis în Parlament anul viitor o creştere de 15 la sută a punctului de pensii, da, se va respecta. Mai mult, salariul minim pe economie propus de noi pentru anul viitor la 2.080 este un calcul pe care noi îl facem, încercăm să aplicăm mai devreme această creştere a salariului minim, mai devreme de ianuarie 2019”, a menţionat Eugen Teodorovici. El a afirmat că nu sunt probleme cu banii la buget.

Ministrul Finanţelor a precizat că anul 2019 trebuie să fie unul al investiţiilor, iar proiectele mari de infrastructură trebuie să continue şi chiar să îşi mărească viteza.

Florin Cîţu a anunţat sâmbătă, pe pagina sa de Facebook, că astfel PSD şi ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare şi recunosc falimentul programuui de guvernare.

“PSD i-a trădat şi i-a minţit pe români. România în criză economică – PSD introduce măsuri de austeritate în 2019. Într-un document trimis Comisiei Europene, în urmă cu câteva zile, PSD+ALDE promit îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019 la nivelul lui decembrie 2018. PSD+ALDE nu mai aplică legea salarizării unitare (astfel recunosc falimentul programului de guvernare şi mă confirmă). Asta înseamnă că salariile sunt tăiate cu echivalentul ratei inflaţiei. În plus creşterea dobânzilor va tăia şi mai mult din puterea de cumpărare”, a transmis senatorul liberal.

Florin Cîţu mai susţine că legea pensiilor este o minciună.

“Este clar că legea pensiilor este doar o minciună. Nu sunt bani pentru aplicarea legii salarizării unitare şi PSD+ALDE mint că dublează pensiile”, scrie senatorul PNL.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.