Fostul director general al NN Pensii, Raluca Ţintoiu, a câştigat procesul cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), după ce a cerut anularea deciziei de sancţionare. Decizia poate fi atacată la instanţa superioară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În aprilie 2017, ASF a decis sancţionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înfiinţare.

Tot atunci, ASF a decis şi a retragerea autorizaţiei directorului general Raluca Ţintoiu, din cauza mesajului trimis clienţilor, legat de naţionalizarea fondurilor de pensii private.

Marţi, instanţa a decis anularea deciziei de sancţionare şi plata sumei de 1.000 euro ca daune morale, a transmis pentru Profit.ro avocatul Ralucăi Ţintoiu.

În 11 aprilie 2017, NN Pensii şi-a anunţat clienţii că ar fi existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să se informeze despre contextul pieţei.

În 13 aprilie, ASF a anunţat sancţiuni împotriva administratorului de pensii private şi a directorului său general.

În 23 aprilie, ministrul Finanţelor de atunci, Viorel Ştefan, a afirmat că intervenţia dură a ASF în cazul subiectului naţionalizării fondurilor private de pensii a fost una necesară, în contextul în care acest scenariu nu a fost discutat ”nici în lift la Ministerul de Finanţe”.

În 11 mai, plenul reunit al Parlamentului l-a revocat pe Mişu Negriţoiu din funcţia de preşedinte al ASF.

În 29 iunie, ministrul desemnat pentru Finanţe la data respectivă, Ionuţ Mişa, a susţinut că Pilonul II de pensii va fi desfiinţat, banii vor fi returnaţi contribuabililor, iar aceştia vor trebui să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat. Mişa a spus atunci că nu consideră că această măsură este o naţionalizare a pensiilor private.

Ulterior, Mişa a precizat, într-un comunicat transmis de PSD, că nu a declarat că va susţine desfiinţarea Pilonului ll, ci doar a răspuns unei întrebări care "probabil, a fost interpretată greşit". El a susţinut că nici nu ar fi putut face o astfel de previziune şi a spus că regretă "confuzia creată".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...