Croaţia se aşteaptă să îndeplinească criteriile pentru a face parte din spaţiul Schengen al Uniunii Europene până la sfârşitul lui 2018 şi speră să intre în Schengen până în 2020, a afirmat Terezija Gras, secretar în Ministerul de Interne al Croaţiei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Scopul nostru este să îndeplinim toate criteriile tehnice până la sfârşitul acestui an. Comisia Europeană trebuie apoi să hotărască dacă suntem pregătiţi să aderăm, ceea ce se sperăm că se va întâmpla înainte de alegerile pentru Parlamentul European din mai”, a declarat Gras.

Gras a precizat că securitatea din Croaţia şi din întreaga UE se va îmbunătăţi după ce ţara sa va face parte din Schengen. Libera circulaţie a persoanelor va ajuta economia, mai ales în domeniul turismului, a declarat ea.

„Controlul graniţelor UE este printre cele mai grele aspecte ale pregătirilor noastre. Deja am sporti securitatea la graniţa cu Serbia şi facem acelaşi lucru şi la graniţa cu Bosnia”, a declarat Gras.

Croaţia se află pe ruta preferată de mulţi migranţi care vin din Orientul Mjilociu şi Asia Centrală, încercând să ajungă în alte ţări din UE. Unii dintre ei trec în Croaţia din Bosnia fără să fie declaraţi.

La sfârşitul lui septembrie, numărul migranţilor neautorizaţi din Croaţia crescuse cu până la 30%  de la 4.800 anul trecut, conform datelor poliţiei. Majoritatea sunt din Afganistan.

De îndată ce Comisia Europeană îşi va da aprobarea, statele membre trebuie să aprobe şi ele la rândul lor intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen. O potenţială problemă este disputa Croaţiei de la graniţa cu Slovenia.

„Cred că este posibilă o soluţie benefică pentru ambele părţi şi suntem doritori să lucrez în acest sens. Credem că, din motive de securitate, este în interesul Sloveniei ca Croaţia să fie în spaţiul Schengen”, a afirmat Gras.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.