Cercetători din China au folosit celule stem şi modificarea genelor pentru a crea şoareci sănătoşi din două mame, care s-au dezvoltat atât de bine încât au avut proprii lor urmaşi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul eperimentelor care au avut rolul să descopere de ce este atât de dificil pentru unele animale să se reproducă din părinţi de acelaşi sex, cercetătorii au spus că au creat şoareci şi din doi taţi, dar aceştia au supravieţuit numai câteva zile.

Rezultatele, publicate în revista Cell Stem Cell, sugerează că unele bariere din calea reproducerii din aceleaşi sexe pot fi depăşite cu ajutorul celulelor stem şi a modificării genelor. Dar experţii au spus că nu există perspective apropiate ca tehnologia să fie aplicată la oameni, pentru a crea copii din cupluri homosexuale.

”Este neplauzibil să iei în considerare aplicarea tehnologiei la oameni, în viitorul apropuat”, a spus Dusko Ilic, specialist în celule stem la King’s College London, solicitat să comenteze despre rezultatele cercetătorilor chinezi.

Ilic a spus că riscul unor anomalii grave este foarte ridicat şi că va dura ani de zile de cercetări, pe diverse animale, pentru a înţelege pe deplin cum poate fi obţinut acest lucru în siguranţă.

Unele reptile, amfibiene şi unii peşti se pot reproduce dintr-un singur părinte, dar este dificil la animale, chiar şi cu ajutorul tehnologiei de fertilizare.

Cercetătorii de la Academia Chineză pentru Ştiinţe au explicat că la mamifere, din cauză că unele gene materne sau paterne se închid în timpul dezvoltării celulelor germinale, printr-un mecanism numit imprimare genomică, urmaşii care nu primesc material genetic atât de la mamă cât şi de  la tată s-ar putea dezvolta anormal sau ar putea să nu fie viabili.

Există încă piedici pentru utilizarea acestei metode la alte mamifere, dar cercetătorii speră să le aplice în viitor şi la alte animale.

Azim Surani, specialist în genetică la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a spus că cercetările sunt impresionante, dar că manipularea genetică masivă care este necesară nu este o metodă plauzibilă pentru crearea de bebeluşi din părinţi de acelaşi sex.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.