Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018, derulat de autorităţile din România, arată că peste două mii de persoane şi-au pierdut viaţa, 7.250 sunt dispărute şi 130.000 de persoane au fost afectate. De la ora 19.00, se va organiza a treia tabără de sinistraţi, cu o capacitate de 600 de persoane, pe Arena Naţională. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că, după prima zi a exerciţiului, nu au fost descoperite probleme în ceea ce priveşte viteza de reacţie, dar există aspecte legislative care trebuie îmbunătăţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ultimul bilanţ al exerciţiului Seism 2018 vorveşte despre 2.098 persoane decedate, 3.912 răniţi, 7.250 persoane dispărute, 30.000 persoane sinistrate şi 130.000 de persoane afectate.

”De asemenea, 30.000 de consumatori sunt nealimentaţi cu energie electrică şi 25.000 de persoane nu au acces la reţeaua de alimentare cu apă. Au fost dsitruse 250 de case şi avariate alte 900”, au precizat organizatorii simulării.

Şeful DSU, Raed Arafat, a explicat că operaţiunile de căutare-salvare se continuă, la fel continuă sosirea în România a echipejul internaţionale.

În urma apelului internaţional pe care România l-a lansat ca urmare a cutremurului, au ajuns în ţară şi 7 ambulanţe din Austria, 4 ambulanţe din Italia, o ambulanţă din Ungaria, două camioane pentru posuri medicale avansate nivel I, din Italia, şi trei camioane din Austria. În cursul acestei zile vor ajunge echipa de căutare- salvare din Bulgaria şi paramedici cu ambulanţă din Republica Moldova. În această după-amiază, un avion civil pus la dispoziţie de Institutul National de Cercetare Aerospatiala  va aduce de la Timişoara 4 medici şi asistenţi medicali pentru suplimentare.

Potrivit lui Arafat, în Bucureşti, pe Arena Naţională, începând cu ora 19.00, se va organiza o altă tabără de sinistraţi cu o capacitate de 600 de persoane, iar în interiorul stadionului pot fi adăpostite alte 20.000 de persoane.

”Astăzi, în cursul după-amiezii, este aşteptat în România comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides”, a mai spus Arafat.

Raed Arafat a precizat că peste şapte sute de pompieri din întreaga ţară acţionează la exerciţiu, fiind sprijiniţi de angajaţi din alte strucutri: Jandarmerie, Ministerul Apărării Naţionale, Poliţie, aviaţie civilă.

”Cu toate aceste structuri ajungem la câteva mii de persoane”, a spus Arafat.

La aceştia se adaugă şase sute de ”răniţi”, cei care asigură maghiajul acestora, dar şi cei care fac scenariile exerciţiului.

Şeful DSU fost întrebat dacă au fost identificate probleme după prima zi a exerciţiului sau întârzieri de reacţie.

”Întârzieri de reacţie nu aun fost, au fost anumite aspecte de derolvat pe parcurs şi care s-au rezolvat foarte bine. De exemplu, câns soseşte o echipă internaţională, poate lipseşte o hărtie. Asta este parte din exerciţiu, ideea este cât de repede rezolvi această problemă. Am avut sprijin de la Vamă, de la Poliţia de Frontieră. Un alt aspect este autorizarea medicilor care vin să lucreze în România. Ei sunt medici fără drept de practică”, a explicat Raed Arafat.

Acesta a precizat că lucrurile au fost rezolvate ca şi când ar fi fost vorba despre o situaţie reală, astfel încât să se vadă exact cât ar dura rezolvarea problemelor. În condiţii normale, autorizarea medicilor străini pentru a lucra în România poate dura câteva săptămâni. Pentru situaţiile de criză, s-a găsit soluţia unei proceduri rapide care să le permită medicilor să lucreze în momentul în care ajung în ţară. Aceştia sunt autorizaţi temporar pentru lucrul în România.

Arafat a mai explicat că s-au descoperit probleme în legislaţie care îngreunează lucrurile.

”Sunt foarte multe aspecte în lege care duc foarte multe lucruri la nivel foarte înalt şi, în caz de dezastru, s-ar putea să nu ajungem la ele. De exemplu, vrei să scoţi unele lucruri de undeva, sunt lucruri care duc până la Horărîre de Guvern. Nu e fezabil ca în cazul unui dezastru orice lucru pe care vrei să-l faci să fie hotărât la nivelul acela”, a mai spus Arafat.

Exerciţiul Seism 2018 îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare şi răspuns, la nivel local, regional şi naţional, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple. 

Potrivit scenariului, sâmbătă dimineaţă, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare Bucureşti - Alexandria - Sofia şi Iaşi - Chişinău.

Municipiul Bucureşti a fost cel mai afectat. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.