Parlamentul catalan a adoptat o rezoluţie prin care cere abolirea monarhiei în Spania, pe care premierul spaniol Pedro Sanchez, care a ameninţat cu intentarea unei acţiuni în justiţie, a catalogat-o drept ”inacceptabilă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grupările separatiste şi coaliţia En Comu Podem (Împreună putem, stânga, antiseparatistă) şi-au unit forţele şi au votat în favoarea unei rezoluţii care condamnă ”intervenţia regelui în conflictul catalan” şi cer ”abolirea unei instituţii depăşite şi nedemocratice precum monarhia”.

Regele Felipe al VI-lea este criticat în Catalonia, mai ales după discursul ferm împotriva separatiştilor catalani, în timpul crizei din toamna trecută.

Socialistul Pedro Sanchez a acţionat până în prezent cu prudenţă faţă de separatiştii catalani, cu care a restabilit, după ce l-au pus la putere, dialogul, propunând un referendum pe tema unei autonomii mai mari a Cataloniei, dar respingând totodată un referendum de autodeterminare.

El a ajuns la putere pe 1 iunie, în urma unei moţiuni de cenzură vizându-l pe conservatorul Mariano Rajoy, adoptată de stânga radicală, naţionaliştii basci şi separatiştii catalani - fără susţinerea cărora nu poate să guverneze.

El a catalogat, joi, pe Twitter, votul în Parlamentul Cataloniei drept ”inacceptabil”.

”Acest Guvern va lua măsurile juridice pe care le are la dispoziţie pentru a apăra legea, Constituţia şi instituţiile statului”, a ameninţat el, fără să precizeze care sunt aceste măsuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.