Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că la acest moment se face o evaluare a activităţii ambasadorului României la Washington, George Maior, iar în cel mult trei săptămâni va fi făcută o propunere preşedintelui Klaus Iohannis, care poate lua decizia privind o eventuală rechemare de la post a lui Maior.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meleşcanu a declarat, vineri, la Parlament, că procedura de rechemare de la post a unui ambasador are loc la nivelul preşedintelui, iar în cazul lui George Maior MAE analizează "care au fost problemele apărute".

Meleşcanu a spus că a avut o "discuţie privată" cu Maior, vrând că îi prezinte toate aspectele şi să asculte şi argumentele sale. 

"E o discuţie privată. Sunt mai multe chestiuni, nu e vorba despre multumirea mea ca persoană. Ambasadorul într-o ţară importantă, cum sunt SUA, relaţionaează cu foarte mulţi membri parlamentari şi am vrut să ştiu şi care sunt opiniile lor, cum s-au desfăşurat activităţile când au fost în America", a declarat ministrul de Externe. 

Întrebat dacă va cere rechemarea de la post a ambasadorului George Maior, ministrul de Externe a spus că nu poate da un răspuns, "cât timp este în curs o cercetare disciplinară".

De asemenea, întrebat despre opinia autorităţilor americane legat de activitatea lui Maior, ministrul de Externe a afirmat că opiniile autorităţilor americane sunt diferite.

"Autorităţile americane sunt mai multe, sunt diferite, fiecare are opinia lui. Există şi aprecieri pozitive, pe segmentele de apărare şi securitate. Există tot felul de aprecieri, dar eu dau partea bună a paharului. Există o evaluare şi se vor face propuneri din punctul nostru de vedere  către preşedinte. Cred că e vorba despre două-trei săptămâni, nu e vorba despre ceva foarte lung", a declarat ministrul Meleşcanu.

În 12 septembrie, ambasadorul României la Washington, George Maior, a fost audiat în Comisia de politică externă a Senatului, unde a spus că el şi-a făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, iar parteneriatul dintre SUA şi România este la cel mai înalt nivel calitativ. Maior a afirmat că, dacă există un interes politic pentru a fi rechemat din postul de ambasador, acesta trebuie explicat, dar ar fi o greşeală politică.

“Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional, consider eu, şi nu numai, ci foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american este la cel mai înalt nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei Ambasadei şi ambasadorului. Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic, iar din punct de vedere profesional, nu am ce să îmi reproşez. Ar fi, după părere mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar aceasta este la latitudinea factorului politic, eu sunt un singur om care încerc să îmi fac datoria, ei sunt o coaliţie care deţin puterea”, a declarat George Maior, după audieri.

De asemenea, Maior a afirmat, la Comisia de politică externă din Senat, că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale în legătură cu scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, dar Meleşcanu nu i-a comunicat că s-a demarat vreo procedură de rechemare a sa de la postul de ambasador.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru în Comisia de politică externă, spunea că Maior "a ratat ocazia de a tace când trebuie să o facă, iar în comisie, când trebuia să vorbească, a ratat ocazia să ne dea nişte explicaţii".

Ambasadorul României la Washington, George Maior, afirma, în luna august, referitor la scrisoarea transmisă autorităţilor de la Bucureşti de avocatul preşedintelui preşedintelui american Donald Trump, Rudolph Giuliani, către oficialii români, în care cere verificarea protocoalelor secrete ale SRI, că acesta este un personaj „spumos şi combativ”, el reprezentând “expresia unui lobby iniţiat de anumite forţe” care vor să apere persoane din România cu probleme penale.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că poziţia exprimată de ambasadorul României la Washington, George Maior nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau de Guvern, iar un ambasador al României ar trebui să fie preocupat "să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat". În acest context, Ministerul preciza că îl va chema pentru explicaţii pe George Maior.

De asemenea, liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat la finalul lunii august că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să îi ceară ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, să înceapă demersurile pentru rechemarea de la post a ambasadorului României în SUA, George Maior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.