Biserica Ortodoxă Rusă a denunţat joi o ”catastrofă” şi o ”schismă” după hotărârea istorică a Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaşte o biserică independentă de tutela religioasă a Moscovei în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Patriarhia de la Constantinopol a luat astăzi (joi) o decizie catastrofală. În primul rând pentru ea însăşi şi în general pentru întreaga lume ortodoxă”, a declarat un purtător de cuvânt al Patriarhului rus Kiril, Aleksandr Volkov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

”În fapt, putem să catalogăm ceea ce s-a petrecut astăzi drept legalizarea unei schisme”, a continuat Aleksandr Volkov.

”Patriarhia de de la Constantinopol a încălcat linia roşie”, a avertizat el.

Patriarhia de la Constantinopol a anunţat joi, la finalul unui sinod de două zile, la Istanbul, că a decis să recunoască în Ucraina o biserică independentă de tutela religioasă a Moscovei.

Ea a luat de asemenea hotărârea să-l ”restabilească în funcţia sa ierarhică” pe Patriarhul Filaret Denisenko, care a autoproclamat o patriarhie independentă de tutela rusă după independenţa Ucrainei, în 1991, ceea ce i-a adus excomunicarea Moscovei.

Ortodocşii din Ucraina sunt dezbinaţi - o parte aparţine Bisericii din subordinea Patriarhiei de la Moscova, iar altă parte este credincioasă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după independenţa ţării şi care nu era, până în prezent, recunoscută de vreo biserică ortodoxă din lume.

Biserica Ortodoxă Rusă şi-a întrerupt, în septembrie, o parte a legăturilor cu Patriarhia de la Constantinopol, cu care întreţinea relaţii dificile.

Biserica rusă a avertizat că probabil vor avea loc tulburări în Ucraina, în urma hotărârii Patriarhiei de la Constantinopol - în contextul în care unii membri ai clerului din parohii credincioase Moscovei şi-au îndemnat credincioşii să fie pregătiţi să-şi apere bisericile şi mănăstirile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.