Producătorii de film pot aplica, începând de vineri, pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat, pentru producţii cinematografice româneşti şi străine realizate în România, în baza unui program guvernamental lansat joi, care are un buget alocat de 50 de milioane de euro anual. Producţiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de filme realizate în România şi care promovează ţara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România, potrivit Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul guvernamental ”Sprijin pentru industria cinematografică” a fost anunţat joi de către premierul Viroica Dăncilă.

Producătorii de film pot aplica începând din 12 octombrie pentru obţinerea unor finanţări garantate de stat, pentru producţii cinematografice româneşti şi străine realizate pe teritoriul României, programul guvernamental având un buget alocat de 50 de milioane de euro anual.

"Acest program guvernamental, gândit după un model care s-a dovedit de succes pentru industria cinematografică americană, se anunţă a fi cea mai atractivă schemă de ajutor de stat din Europa pentru cinematografie. Prin încurajarea iniţiativei private în domeniul cinematografiei şi a producţiei de filme realizate pe teritoriul României, programul va contribui deopotrivă la promovarea ţării noastre ca destinaţie turistică şi promovarea valorilor, istoriei şi tradiţiilor româneşti pe plan international, inclusiv în contextul Anului Centenar", a susţinut Dăncilă

Proiectele producătorilor de film vor fi selectate de către o comisie din care fac parte: Dan Piţa, regizor şi scenarist, Adrian Titieni, actor, profesor universitar doctor, preşedinte onorific UNATC, Kevin Dillon, actor, Sterian Alexandru, doctor în cinematografie, şi Stan McCoy, preşedintele Motion Picture Association of America (MPAA).

Producţiile cinematografice care vor fi selectate în program vor beneficia de ajutor de stat între 100.000 de euro şi 10 milioane de euro, bani din care se va putea acoperi până la 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de filme realizate în România şi care promovează ţara noastră, respectiv de până la 35% din totalul cheltuielilor eligibile pentru dezvoltarea proiectelor de film şi producţie de film în România, a precizat premierul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.