Alba Iulia a fost, săptămâna aceasta, gazdă a peste 200 de reprezentanţi ai municipalităţilor, experţi şi manageri din companii, reprezentanţi ai mediului academic şi din organizaţii non-guvernamentale, persoane cu putere de decizie care pot inspira modernizarea oraşele ţării. Echipa Smart City de la Alba Iulia a prezentat participanţilor cum funcţionează oraşul lor, prin vizitarea la pas a celor mai importante soluţii implementate până acum în sistemul de învăţământ şi administraţie publică, managementul traficului şi iluminatul public de ultimă tehnologie, după cele mai noi standarde.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Cetatea Alba Carolina au fost implementate soluţii inovative care să faciliteze turiştilor accesul la cunoaşterea istoriei acestei cetăţi şi să poată petrece un timp liber de calitate, adaptat cerinţelor actuale: wi-fi, beaconi, prezentări virtuale, tururi ghidate inteligent, ecomobilitate şi multe altele. Soluţiile tehnologice dedicate oraşului inteligent au fost prezentate în cadrul conferinţei care a avut loc după finalizarea vizitelor şi s-a desfăşurat pe parcursul a două zile.

Echipa Smart City de la Alba Iulia, cu o expertiză locală de excepţie, a declarat că este pregătită să ofere în orice moment informaţii şi asistenţă de specialitate altor oraşe care doresc să cunoască sau să se angajeze într-un demers de dezvoltare în direcţia de oraşe inteligente. Evenimentul s-a înscris în seria Dezbatere Naţională Smart City 2017-2020 şi a oferit participanţilor şi partenerilor posibilitatea de a-şi dezvolta reţeaua de cunoştinţe în domeniu şi de a pune bazele unor colaborări viitoare.

Au fost prezente nume importante din industrie: Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia,  Nicolaie Moldovan, City Managerul oraşului Alba Iulia, împreună cu echipele lor, Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Tehnologia Informaţiei, iniţiator al Dezbaterii Naţionale Smart City şi al proiectului pilot Alba Iulia Smart City, Siegfried Mureşan, deputat în Parlamentul European şi totodată Preşedintele Comisiei de Buget, reprezentaţi ai: E.ON, Ambasadei Olandei în România, Orange, DELL EMC, Microsoft, Telekom Romania, Clusterului de inovare Cluj IT, Signify, Intrarom, Industrial Software, Flash Lighting, Asseco, ONG-ului Civitech şi mulţi alţii. Evenimentul s-a încheiat cu prezentarea celor mai noi invenţii în tehnologie dedicate simplificării traiului zilnic, reducerii consumului de energie, a poluării, dar şi necesare desfăşurării unor activităţi inteligente în mediul de afaceri. Acestea au fost oferite de câteva start-up-uri intrate în acceleratoare de inovare precum Orange Fab şi Innovation Labs.

Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Tehnologia Informaţiei, iniţiator al Dezbaterii Naţionale Smart City şi Alba Iulia Smart City: „Au fost prezentate idei şi soluţii care vor avea impact pentru 100 de ani de acum înainte în dezvoltarea oraşelor şi a României în general. Lucrurile s-au întâmplat datorită unui primar cu viziune, care respectă trecutul, orientat către viitor, care şi-a creat o echipă competentă şi a învins toate greutăţile. Ceea ce s-a realizat la Alba Iulia reprezintă un excelent exemplu pentru toate oraşele din ţară, de peste Prut şi chiar pentru întreaga Europă”.

Mircea Hava, Primarul oraşului Alba Iulia: „Soluţiile smart sunt cele care îi ajută pe oameni să trăiască mai bine, să consume mai puţin timp ca să îşi rezolve problemele şi chiar mai puţini bani. Pe noi, cei din administraţie, ne ajută să le aflăm doleanţele ca să le putem răspunde, să putem discuta despre sănătate şi şcoala altfel, şi apoi să avem soluţii deştepte ca să cheltuim bani mai puţini. Trebuie să gândim o dezvoltare împreună; numai aşa putem face lucrurile acestea. Oraşul inteligent va deveni o cărămidă, un fundament în dezvoltarea României. Ţara noastră trebuie să crească altfel, pentru că are tot ce îi trebuie, oameni deştepţi şi puternici, are potenţial şi forţă. Vă asigur că în viitoarea discuţie bugetară europeană vom avea o linie smart city cu toate componentele care construiesc oraşul inteligent”.

Wijnand Marchal, consilier economic, Ambasada Olandei la Bucureşti: „În abordarea Olandei, pentru a crea oraşe smart există o colaborare apropiată în ceea ce noi numim triunghiul de aur între: politicieni, mediul privat şi institutele de cercetare. Soluţiile smart răspund provocărilor societăţii şi sunt adesea bazate pe informaţii în timp real, big data, monitorizare, senzori, noi platforme şi tehnologie, inovare. Oraşul smart ştie când se întâmplă ceva şi unde. Iar oraşul digital trebuie să fie integrat cât mai aproape posibil cu oraşul fizic (…) Experţii olandezi au descoperit modalităţi de a face drumurile mai durabile şi interactive prin crearea de semnalizare stradală care se adaptează traficului şi condiţiilor meteo. Tehnicile solare olandeze pot să transforme drumurile în generatoare de energie solară pentru semafoare sau încărcarea maşinilor electrice. Avem piste de biciclete care au mecanism solar şi care alimentează luminile pe timp de noapte (…) Olanda investeşte foarte mult acum în vehicule alimentate electric şi cu hidrogen, precum şi în clădiri verzi. Toate clădirile vor fi aşa în viitor, la noi. Suntem bucuroşi să împărtăşim experienţa şi cunoştinţele noastre”.

Siegfried Mureşan, deputat în Parlamentul European şi totodată Preşedintele Comisiei de Buget: „Se vede în toate colţurile ţării ceea ce se întâmplă la Alba Iulia şi chiar dincolo de Prut. Avem nevoie de oraşe inteligente, pentru că noi devenim tot mai inteligenţi. De asemenea, avem nevoie de strategie unitară. În următorul exerciţiu financiar al UE, regulile se pot schimba. Pentru fondurile de coeziune sunt cinci mari obiective pe care UE le va finanţa, iar unul este dezvoltarea locală şi urbană sustenabilă. La dezvoltarea rurală, un obiectiv concret este dezvoltarea infrastructurii verzi şi reducerea poluării aerului. Filosofia alocării fondurilor europene începând din 2021 va avea drept motto: digitalizare şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon, aşa încât să nu afecteze industria. La 1 ianuarie 2021 va trebui să fiţi pregătiţi pentru noi reguli, controale mai puţine, audit unic, mai ales pentru cei care au absorbit bine fonduri europene”.

Nicolaie Moldovan, City Managerul oraşului Alba Iulia: „O lecţie fundamentală pe care noi am învăţat-o încă de la început în implementarea programului pilot  Alba Iulia Smart City a fost să investim în oameni. Soluţia de dezvoltare a oraşului inteligent nu stă în administraţia publică, ci în parteneriatul pe care trebuie să-l încheiem cu mediul privat, cu sectorul universitar, institutele de cercetare şi clusterele de inovare. Noi nu ne vom opri aici, acum am anunţat progresul la zi şi vom continua şi în anii următori. Este important ca în  viaţa Primăriei Alba Iulia să existe un departament de smart city. Dincolo de faptul că vom continua proiectul pilot şi anul următor, am început deja pregătirea pentru continuarea perioadei de finanţare de la UE, dar ne pregătim şi pentru viitoarea perioada de  finanţare UE, din 2021. Câteva dintre ideile bune testate în proiectul pilot se regăsesc deja în proiecte de zeci de milioane de euro pe care Primăria din Alba Iulia le-a depus spre finanţare şi pentru care am bătut la uşile autorităţilor de management, în special la cea care gestionează programul de dezvoltare regional şi am depus două proiecte pentru iluminat inteligent în principalele zone ale oraşului, iar al treilea este în pregătire pentru finanţare. Dacă toate proiectele ar fi aprobate pentru finanţare, am avea 70 % din suprafaţa oraşului acoperită cu iluminat inteligent. Avem alte trei proiecte de mobilitate  urbană care urmează a fi depuse până la finalul acestui an, proiecte cu valoare totală de 36 milioane de euro. Vom achiziţiona în curând 13 mijloace de transport verzi”.

Evenimentul a fost organizat de agenţia de relaţii publice Concord Communication, cu sprijinul  domnului Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor şi pentru Tehnologia Informaţiei, iniţiator al Dezbaterii Naţionale Smart City  şi Alba Iulia Smart City, şi cu sprijinul Primăriei Alba Iulia.

Puteţi urmări aici:

Introducere

https://www.facebook.com/SmartCityTV/videos/2150124448638185/

Sesiunea 1

https://www.facebook.com/Dezbatere.Smart.City/videos/462007360953732/

Sesiunea 2

https://www.facebook.com/MariusRaulBostan/videos/1943243169047116/

Sesiunea 3

https://www.facebook.com/Dezbatere.Smart.City/videos/494520411053720/

Sesiunea 4

https://www.facebook.com/MariusRaulBostan/videos/1406465706123530/

Sesiunea 5

https://www.facebook.com/MariusRaulBostan/videos/731075420611316/

Sesiunea 6

https://www.facebook.com/MariusRaulBostan/videos/180214666204049/

Pentru alte detalii: ingrid.zamfir@concordcom.ro

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.