Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean comentează adoptarea de către Guvern a Ordonanţei pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi spunând ironic că se pare că "cineva se grăbeşte foarte tare să-i ancheteze pe judecători şi pe procurori" şi că era nevoie de această OUG "ca să fie harababura completă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ordonanţa, din câte înţeleg eu la o lectură rapidă, are doar rolul de a urgenta organizarea acestei secţii, pentru că înfiinţarea ei a fost stabilită deja prin lege, legea a fost publicată în MO în 13 septembrie, dar se pare că cineva se grăbeşte foarte tare să-i ancheteze pe judecători şi pe procurori”, a declarat Zegrean, joi, la Digi 24.

În opinia sa, "e gata creat haosul, pentru că o parte din procurorii mebri ai acestei secţii vor fi aleşi de urgenţă, vor trebui să fie aleşi în termen de 5 zile, să-şi depună candidatura, să fie aleşi, să fie numiţi, trebuie să intre în atribuţii pentru că vor prelua şi dosarele de la DNA şi celelalte parchete, e o grabă foarte mare”.

Zegrean spune că oricum nu vede rostul acestei secţii speciale, pentru că în Constituţie scrie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, iar magistraţii nu ar trebui să aibă alte structuri care să-i cerceteze.

"Şi inchiziţia avea secţie specială pentru cardinali. Probabil de acolo ne-am inspirat”, a mai spus el.

Zegrean aminteşte că autorităţile au promis că vor respecta recomandările Comisiei de la Veneţia. "În schimb, văd că se insistă şi se grăbeşte lumea cu această secţie de cercetare a infracţiunilor comise în justiţie”, a spus el.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei pentrtu investigarea infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus că legea, care a intrat în vigoare în 23 iulie, prevede că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei, în condiţiile în care din 23 octombrie DNA nu mai are competenţă să investigheze acele fapte din justiţie. Toader a spus că adoptarea acestei ordonanţe a fost necesară pentru că altfel s-ar fi creat un blocaj.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.