Electrogrup Infrastructure, unul dintre cei mai mari furnizori de infrastructură şi servicii de infrastructură din România din punctul de vedere al veniturilor, care include cinci companii controlate de fraţii Teofil şi Simion Mureşan şi de Marian Pantazescu, şi-a anunţat joi intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Electrogrup Infrastructure s-a consacrat ca un furnizor de infrastructură şi servicii de infrastructură critică, esenţială pentru societate. Considerăm că în prezent ’Technology is king’, însă ea se bazează pe infrastructură. Viziunea noastră este să deţinem acest tip de infrastructură modernă, iar ca fondator, sunt mândru să asist la intrarea grupului nostru într-un nou stadiu de dezvoltare, care ne permite să facem încă un pas în drumul spre o prezenţă importantă in regiune”, a declarat Teofil Mureşan, fondator şi preşedinte al Consiliului de Administrare al companiei, cu privire la intenţia de listare la bursă.

Cu venituri consolidate de 473,6 milioane lei, un profit operaţional consolidat ajustat înainte de depreciere şi amortizare (EBITDA ajustat) de 93,2 milioane lei şi peste 600 de angajaţi (inclusiv cei ai WESEE) la 31 decembrie 2017, grupul urmăreşte o strategie de creştere prin dezvoltarea ofertei de infrastructură-ca-serviciu (infrastructure-as-a-service) şi prin extinderea portofoliului de clienţi.

”Oferta va consta într-o componentă primară de majorare de capital social de până la 1.250.000 acţiuni ordinare noi şi o ofertă secundară de vânzare de până la 1.250.000 acţiuni ordinare existente. Acţionarii vânzători deţin în prezent 100% din capitalul social al companiei, după cum urmează: Teofil Mureşan (34%), Simion Mureşan (33%), Marian Pantazescu (33%). Împreună, aceştia vor deţine majoritatea acţiunilor companiei după finalizarea ofertei”, arată un document publicat pe site-ul grupului.

Oferta se va adresa investitorilor de retail şi instituţionali din România şi anumitor investitori instituţionali internaţionali din afara Statelelor Unite ale Americii (SUA).

”Numărul total de acţiuni disponibile la tranzacţionare în urma ofertei (Free Float) va depinde de numărul de acţiuni noi emise de companie şi de numărul de acţiuni existente vândute noilor investitori în cadrul ofertei. Totuşi, este de aşteptat ca Free Float-ul să reprezinte cel puţin 30% din capitalul social”, mai arată documentul.

Erste Group Bank AG şi Wood & Company Financial Services a.s. acţionează în calitate de coordonatori globali comuni (“Joint Global Coordinators”) şi deţinători comuni ai registrului de subscrieri (“Joint Bookrunners”) în legătură cu oferta.

Banca Comercială Română şi BRD Groupe Société Générale acţionează ca deţinători comuni ai registrului de subscrieri.

”În condiţiile unei oferte încheiate cu succes, grupul plănuieşte să aloce capital semnificativ pentru accelerarea investiţiilor în Netcity şi în fibra optică metropolitană a Bucureştiului”, arată reprezentanţii Electrogrup Infrastructure.

Grupul deţine şi operează cea mai mare reţea neutră de fibră optică inter-urbană de tip OPGW (optical ground wire) din România, care reprezintă o parte integrantă a infrastructurii de telecomunicaţii a unora dintre marii operatori de telecomunicaţii şi care este, în acelaşi timp, o componentă tehnică critică pentru funcţionarea sistemului naţional de distribuţie a energiei electrice.

”Listarea grupului la Bursa de Valori Bucureşti ne va permite accelerarea investiţiilor în fertilul spaţiu al infrastructurii din România şi, în acelaşi timp, ne va consolida poziţia naţională în piaţa de infrastructură-ca-serviciu (infrastructure-as-a-service). Ne-am construit strategia pe creşterea nevoii de infrastructură neutră, critică digitalizării industriilor, şi pe cererea de infrastructură modernă necesară creşterii economice. Avem un model de business integrat, cu multiple pârghii de creştere, pe care suntem unic poziţionaţi pentru a le valorifica. O listare la bursă ne oferă fundaţia solidă pentru evoluţia Grupului către următorul nivel”, spune directorul general al Electrogrup Infrastructure, Marian Pantazescu.

Totodată, prin Netcity, grupul deţine şi operează reţeaua subterană pentru fibră optică a Municipiului Bucureşti, pe baza contractului de concesiune de lucrări publice încheiat pentru o perioadă de 49 de ani, până în 2057 ("Proiectul Netcity").

Pe piaţa de infrastructură energetică, grupul activează ca distribuitor şi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, servicii complementate de deţinerea de unităţi de producţie a energiei din surse solare.

În sectorul de servicii profesionale de infrastructură, grupul deţine resurse proprii specializate şi capabilităţi complexe, confirmate de un portofoliu de numeroase proiecte de succes implementate în domeniul telecomunicaţiilor, energiei electrice şi infrastructurii civile industriale, derulate în România şi în străinătate.

Veniturile consolidate ale grupului au atins 473,6 milioane lei în 2017, o creştere cu 49% faţă de 2016. Această creştere a fost determinată de creşterea performanţei tuturor segmentelor operaţionale şi de achiziţia Netcity în februarie 2017. Veniturile consolidate în 2016 au fost de 318,2 milioane lei, înregistrând o creştere de 16% faţă de valoarea de 273,3 milioane lei în 2015.

Electrogrup Infrastructure îşi are originea într-o companie de construcţii şi servicii specializate, înfiinţată în 1997, care cu timpul a devenit un grup de firme activ în trei segmente cheie: infrastructură de telecomunicaţii, infrastructură energetică şi serviciile pentru infrastructură.

În domeniul telecomunicaţiilor (prin Direct One şi Netcity), grupul oferă infrastructură de telecomunicaţii inter-urbană şi metropolitană. În Bucureşti, din poziţia de "carrier-of-carriers", Netcity asigură canalizaţia subterană a reţelei metropolitane pentru telecomunicaţii, care depăşeşte în prezent 1.000 km în întreaga Capitală şi care este în creştere.

Scopul Proiectului Netcity, prevăzut în contractul de concesiune, este acela de a oferi o alternativă sustenabilă cablurilor aeriene de telecomunicaţii neautorizate. Operatorii ce deţin astfel de cabluri sunt obligaţi să asigure migrarea acestora în subteran în termen de 120 de zile de la data la care Netcity devine disponibil în zonele lor specifice. După achiziţia Netcity în februarie 2017, grupul a reluat investiţiile în extinderea reţelei.

Prin intermediul Direct One, Grupul este prezent la nivel naţional şi conectează 53 dintre oraşele mari ale României, oferind servicii dark fiber în regim wholesale prin reţeaua sa naţională neutră.

În domeniul energetic Grupul, prin Nova Power & Gas, asigură o soluţie integrată, fiind în acelaşi timp furnizor şi distribuitor de electricitate şi gaze naturale, precum şi producător de energie electrică. Nova Power & Gas operează un sistem de distribuţie a gazelor naturale, unul de distribuţie electrică într-un parc industrial, precum şi două parcuri fotovoltaice cu o capacitate de producţie de aproximativ 9 MW.

Electrogrup, compania care asigura mare parte din portofoliul de servicii de infrastructură din cadrul grupului, acoperă întregul lanţ valoric de proiectare, autorizare, planificare, construcţie şi mentenanţă în proiecte de infrastructură.

WESEE, compania de servicii pentru parcuri eoliene, este un parteneriat între SSC Wind EMEA GmbH Germania (care deţine 60% din capitalul social al WESEE) şi Electrogrup (care deţine 40% din capitalul social al WESEE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.