Cineastul ucrainean încarcerat Oleg Senţov, activistul marocan încarcerat Nasser Zefzafi şi un grup de ONG-uri care salvează migranţi la Marea Mediterană sunt cei trei finalişti ai Premiului Saharov 2018, a anunţat marţi Parlamentul European (PE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest premiu, instituit în 1988, este decernat anual de către PE unor persoane cu o ”contribuţie excepţională la lupta pentru drepturile omului în lume”. Laureatul urmează să fie desemnat la 25 octombrie de către conferinţa preşedinţilor grupurilor din Parlament.

Oleg Senţov a anunţat vineri că iese din greva foamei şi că vrea să evite să fie hrănit cu forţa după mai bine de patru luni, un protest care a condus la o mobilizare internaţională în vederea eliberării sale.

Arestat la domiciliu în mai 2014, cineastul a fost condamnat în august 2015 la 20 de ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” şi ”trafic de armament” în urma unui proces catalogat drept ”stalinist” de ONG-ul Amnesty International (AI).

Nasser Zefzafi este liderul mişcării de contestare sociale "Hirak", care a zdruncinat regiunea Rif, în nordul Marocului, în perioada 2016-2017, declanşată de uciderea unui vânzător de peşti, îndesat într-o ghenă de gunoi în octombrie 2016.

El a fost condamnat în iunie la 20 de ani de închisoare, găsit vinovat de ”complot vizând să aducă atingere securităţii statului”, după nouă luni ale unui proces-fluviu contra unui total de 53 de acuzaţi. Încarcerat la Casablanca, el a ieşit pe 6 septembrie dintr-o grevă a foamei de o săptămână, în semn de protest faţă de condiţiile de detenţie.

Un grup de ONG-uri care ”apără drepturile omului şi salvează viaţa unor migranţi la Marea Mediterană” se află de asemenea pe această listă a finaliştilor acestui premiu, recompensat cu suma de 50.000 de euro, potrivit comunicatului Parlamentului.

În acest grup de nouă ONG-uri se află organizaţiile umanitare Médecins sans frontières (MSF) şi Save the Children.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.