Nadia Murad, în vârstă de 25 de ani, a supravieţuit celor mai rele momente cu care s-a confruntat poporul său, yazidi, în Irak, căruia i-a devenit o purtătoare de cuvânt respectată, distinsă vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această tânără, cu o faţă fină şi palidă, cu părul negru şi lung, ar fi putut să-şi trăiască liniştită viaţa în satul său, Kosho, în apropiere de bastionul yazidi din Sinjar, o zonă muntoasă izolată, la frontiera dintre Irak şi Siria.

Însă ascensiunea fulgerătoare a jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) în 2014 a schimbat lucrurile.

Într-o zi de august, în pick-upuri în care îşi arborau steagul negru, ei au năvălit, au ucis bărbaţi, i-au transformat pe cei mai tineri în copii-soldaţi şi au condamnat mii de femei la muncă silnică şi sclavie sexuală.

Până azi, Nadia Murad - la fel ca prietena sa Lamia Haji Bachar, împreună cu care a împărţit în 2016 Premiul Saharov al Parlamentului European (PE) - repetă că peste 3.000 de femei yazidi sunt în continuare date dispărute, probabil ţinute în captivitate.

TORTURĂ, VIOLURI, CONVERSIE CU FORŢA

Jihadiştii au vrut ”să ne ia onoarea, dar ei şi-au pierdut onoarea”, le spunea eurodeputaţilor cea care a fost numită ”ambasadoare ONU pentru demnitatea victimelor traficului de fiinţe umane”.

Nadia Murad a trăit acest trafic. După ce a fost condusă cu forţa la Mosul, ”capitala” irakiană a ”califatului” autoproclamat al SI - recucerit în urmă cu mai bine de un an -, calvarul ei a durat luni îndelungate.

Tortură, violuri în grup, vânzarea, iar apoi revânzări multiple pe pieţe de sclave ale jihadiştilor, renegarea forţată a religiei - ea nu a fost cruţată deloc de barbarie.

Combatanţii SI, în interpretarea lor ultrarigoristă a islamului, îi consideră pe yazidi eretici.

Kurdofoni, credincioşii acestei religii ezoterice ancestrale cred într-un Dumnezeu unic şi în ”conducătorul îngerilor”, reprezentat de un păun.

La fel ca alte mii de femei yazidi, Nadia Murad a fost astfel ”măritată” cu forţa cu un jihadist care a bătut-o, a povestit ea într-un discurs emoţionant pe care l-a susţinut în Consilul de Securitate al ONU, la New York.

”Incapabilă să îndur(e) atâtea violuri şi violenţă”, a spus ea, Nadia a fugit, un plan pe care a reuşit să-l pună în aplicare cu ajutorul unei familii musulmane din Mosul.

Cu ajutorul unor acte false de identitate, ea a ajuns în Kurdistanul irakian, la câteva zeci de kilometri est de Mosul, unde a intrat în cohortele deplasate înghestuite în tabere.

”LUPTA NE-A UNIT”

Acolo, după ce a aflat despre moartea celor şase fraţi şi mamei sale, ea a intrat în contact cu o organizaţie de ajutoarea a yazidi, care a ajutat-o să-şi găsească sora în Germania.

În această ţară trăieşte în prezent, pe care o laudă că a primit yazidi, a devenit activistă şi o purtătoare de cuvânt ascultată a poporului său, care număra, înainte de 2014, 550.000 de oameni în Irak. În prezent, aproape 100.000 dintre ei au plecat din ţară, iar unii sunt deplasaţi în Kurdistan.

Din Germania poartă ”lupta poporului” său, a declarat ea, şi anume să facă cunoscute persecuţiile comise în 2014 - drept un genocid.

În acest sens, yazidi au un aliat important - pe Amal Clooney, o avocată şi activistă a drepturilor omului libanezo-britanică, care i-a prefaţat de altfel cartea lui Nadia Murad, ”Pentru ca să fiu ultima”, apărută în franceză în februarie.

În urmă cu exact un an, în urma apelului său, Consiliul de Securitate al ONU s-a angajat să ajute Irakul să strângă probe ale crimelor.

Iar ”lupta” Nadiei Murad i-a rezervat, uneori, surprize plăcute. Pe 20 august, tânăra şi-a anunţat pe Twitter logodna cu alt activist al cauzei yazidi, Abid Shamdeen.

”Lupta pentru poporul nostru ne-a unit şi vom continua acest drum împreună”, scria ea.

Deasupra mesajului, tânărul apare într-o fotografie cu un braţ pe umărul Nadiei Murad, cu părul lung şi, de această dată, zâmbind.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.