Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost condamnat vineri la 15 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie de către tribunalul din districtul central de la Seul, devenind astfel al doilea fost şef de stat din ţara sa condamnat anul acesta din cauza unor fapte similare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare după ce pleacă de la putere, adesea în urma unei alternanţe politice. Cei patru foşti preşedinţi în viaţă au fost toţi condamnaţi.

Aflat la putere din 2008 în 2013, Lee, în vârstă de 76 de ani, a fost găsit vinovat de corupţie şi deturnare de fonduri şi a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de 13 miliarde de woni (zece milioane de euro).

”Ţinţnd cont de tot, o pedeapsa dură îi este inevitabilă acuzatului”, a declarat judecătorul într-o şedinţă televizată.

Fostul preşedinte, care a intrat în politică după o îndelungată carieră la Hyundai, nu a fost prezent la citirea verdictului. El a onvocat motive de sănătate pentru a nu asista la şedinţă.

Lee a fost inculpat în aprilie de 16 capete de acuzare.

Tribunalul l-a găsit vinovat de faptul că a primit mită de la grupul Samsung în schimbul garţierii preşedintelui gigantului sud-coreean Lee Kun-hee, condamnat după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală.

El s-a declarat ”întristat” de aceste acuzaţii şi a spus că l-a graţiat pe patronul Samsung, la acea vreme membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pentru ca să poată duce la capăt bătălia în vederea obţinerii Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2018, care au avut loc în februarie la Pyeongchang.

Samsung a negat aceste acuzaţii.

Fostul preşedinte a fost găsit de asemenea drept adevăratul proprietar al DAS, o societate de piese de automobil care-i aparţinea, spunea el, fratelui său, prin care a deturnat 24 de miliarde de woni.

În august, condamnarea de corupţie şi abuz de putere a fostei preşedinte Park Geun-hye, înlăturată de la putere în 2017 în urma unui scandal răsunător, a fost crescută la 25 de ani de închisoare.

Înaintea ei, alţi doi preşedinţi - Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-woo - au fost găsiţi vinovaţi de trădare şi corupţie, în anii '90.

Predecesorul lui Lee, Roh Moo-hyun s-a sinucis în timp ce era pătat de un scandal de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.