Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) transmite că a luat act în şedinţa de joi de declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel, care şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la existenţa protocoalelor dintre Parchetul General şi SRI şi al căror conţinut "ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură penală şi, implicit, a drepturilor omului". Secţia pentru judecători a adoptat o hotărâre în care reafirmă "necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ordinii de zi soluţionate, Secţia pentru judecători a CSM a luat act de declaraţia reprezentanţilor curţilor de apel adoptată la întâlnirea preşedinţilor şi vicepreşedinţilor curţilor de apel cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului Justiţiei, care a avut loc în perioada 27-28 septembrie la Suceava. 

"Semnatarii acestei declaraţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la existenţa unor protocoale recent declasificate, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii, al căror conţinut ridică probleme privind potenţiala încălcare a normelor constituţionale vizând separaţia puterilor, respectarea normelor de procedură penală şi, implicit, a drepturilor omului. În acest context, Secţia pentru judecători reafirmă necesitatea ca justiţia să fie înfăptuită de judecători independenţi, cu respectarea principiilor fundamentale care guvernează activitatea puterii judecătoreşti într-un stat de drept. Independenţa justiţiei, asigurarea dreptului la un proces echitabil şi adoptarea deciziilor autorităţilor judiciare doar în temeiul legii constituie imperative pentru toate organele judiciare implicate în activitatea de înfăptuire a justiţiei. Conformarea la exigenţele legii implică desfăşurarea de activităţi procesuale numai în temeiul acesteia, iar actele subsecvente încheiate în executarea legii trebuie să se conformeze întocmai dispoziţiilor normative, cu respectarea strictă a competenţelor atribuite de lege tuturor entităţilor implicate", arată Secţia pentru judecători a CSM în hotărârea adoptată în şedinţa de joi. 

Secţia pentru judecători mai spune că evaluarea depăşirii acestor competenţe, precum şi a desfăşurării de activităţi judiciare în temeiul unor acte care nesocotesc aceste exigenţe legale este exclusiv în competenţa judecătorului chemat să aplice legea la cazul concret şi să asigure toate garanţiile unui proces echitabil, hotărârea astfel pronunţată impunându-se a fi respectată. 

"Consiliul Superior al Magistraturii urmează să aprecieze dacă modalitatea de aplicare a Protocoalelor a produs efecte de natură să afecteze independenţa justiţiei după finalizarea de către Inspecţia Judiciară a controlului tematic dispus de Plen la data de 19 aprilie 2018", mai arat[ sursa citată.

La şedinţa de joi a Secţiei pentru judecători a CSM a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El spunea, la finalul şedinţei, că a fost discutată şi scrisoarea semnată de preşedinţii curţilor de apel, iar Secţia pentru judecători a adoptat în unanimitate o declaraţie în care "reafirmă valorile statului de drept şi faptul că judecătorii aplică numai legea, ci nu acte subsecvente încheiate în afara legii".

"A fost pusă în discuţie această îngrijorare a preşedinţilor curţilor de apel şi cu unanimitate s-a luat o hotărâre în care Secţia de judecători reafirmă valorile statului de drept, reafirmă faptul că judecătorul aplică numai legea, şi nu acte subsecvente încheiate în afara legii, că judecătorul stabileşte dacă respectivele protocoale au avut un potenţial de afectare a înfăptuirii justiţiei. Sunt convins că această hotărâre luată în unanimitate va fi comunicată în scurt timp", declara ministrul Tudorel Toader.

Preşedinţii celor 16 curţi de apel din ţară au semnat la întâlnirea anuală desfăşurată la Suceava şi la care a participat şi ministrul Justiţiei, o scrisoare în care solicită CSM să stabilească dacă protocoalele SRI-Parchet au afectat independenţa Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.