Preşedintele american Donald Trump a luat-o în derâdere în mod deschis pe femeia care-l acuză de agresiune sexuală pe candidatul său la Curtea Supremă, ironizând lipsa de precizie a versiuniunii acesteia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christine Blasey Ford, o universitară în vârstă de 51 de ani, a declarat săptămâna trecută, în Senat - în faţa a zeci de milioane de americani care au aurmărit-o la televizor - că este sigură ”100%” că a fost agresată în vara lui 1982 de către Brett Kavanaugh.

”Am băut o bere, am băut o bere”, a lansat Trump marţi seara, la un miting de campanie, la Southaven, în Mississippi, imitând mărturia lui Blasey Ford.

”Cum te-ai întors acasă? Nu-mi amintesc. Cum ai ajuns acolo? Nu-mi amintesc. În urmă cu câţi ani? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu”, a lansat el, în râsete şi aplauze prelungi.

”În ce cartier s-a întâmplat asta? Nu ştiu. Unde este casa? Nu ştiu. La primul etaj, la parter? Nu ştiu. Dar am băut o bere, este singurul lucru pe care mi-l amintesc”, a continuat el.

”Iar viaţa unui om este franjuri, viaţa unui om a fost ruptă”, a adăugat preşedintele american, care a avut grijă, până acum, să nu o atace în mod direct pe acuzatoare.

Catalogându-l pe judecătorul Kavanaugh drept ”un om perfect”, locatarul Casei Albe a denunţat îndelung atitudinea aleşilor democraţi, pe care-i acuză de onstrucţionare.

”ATAC JOSNIC”

Avocatul lui Blasey Ford, Michael Bromwich, a denunţat imediat, pe Twitter, un atac ”crud şi josnic” contra clientei sale.

”Este uimitor că era îngrozită de idea de a vorbi şi că alte victime ale unor abuzuri sexuale sunt şi ele?”, a continuat el.

”Ea este un exemplu remarcabil de curaj. El este un exemplu de laşitate”, a conchis avocatul.

Vineri, de la Casa Albă, Donald Trump a adoptat un ton foarte diferit, dând asigurări că a găsit mărturia universitarei ”foarte convingătoare”. ”Îmi pare o femeie bună”, a adăugat el.

În Statele Unite, Senatului îi revine să dea undă verde posturilor pe viaţă de la Curtea Supremă, cea mai înaltă jurisdicţie americană şi arbitrul problemelor de societate celor mai spinoase - ca dreptul la avirt, reglementarea armelor de foc, căsătoia între persoane de acelaşi sex.

Republicanii deţin în Senat o majoritate fragilă, de 51 din cele 100 de mandate. Majoritatea îl susţin fără să clipească pe Kavanaugh, însă trei dintre ei şi-au exprimat în mod deschis îndoiala.

Iar rezultatul votului, care va avea loc la finalul unei anchete FBI aflate în curs, este în prezent imprevizibil.

Marţi, un pic mai devreme, Trump a apreciat că bărbaţii se află de-acum într-o situaţie foarte delicată în Statele Unite.

”Este o epocă cu adevărat îngrozitoare pentru tinerii bărbaţi din America, poţi să fii vinovat de ceva de care nu eşti vinovat”, a declarat el în grădina Casei Albe.

”Este cu adevărat o perioadă dificilă”, a subliniat el, apreciind că prezumţia de nevinovăţie este prea adesea călcată în picioare.

La presiunea unor aleşi democraţi şi unei mâini de republicani, preşedintele american a dispus vineri ca FBI să ”facă o anchetă complementară” cu privire la Brett Kavanaugh, la o zi după audierea în Senat a acuzatoarei sale Christine Blasey Ford.

Avocaţii acesteia din urmă şi-au exprimat marţi regretul, într-o scrisoare adresată directorului FBI, că clienta lor nu a fost interogată de către anchetatori.

Altă femeie, Deborah Ramirez, care-l acuză pe Brett Kavanaugh că şi-a scos sexul în faţa sa la o petrecere la care se consuma alcool, la Univesitatea Yale, la mijlocul anilor '80, a fost audiată de FBI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.