Spărgătorul Redoine Faïd a fost arestat în noaptea de marţi spre miercuri la Creil (Oise), la mai bine de trei luni după ce a evadat cu elicopterul, în mod spectaculos, de la Închisoarea Réau (Seine-et-Marne), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte patru persoane au fost de asemenea arestate de Brigada de Căutare şi Intervenţie (BRI) şi Oficiul central de luptă contra crimei organizate, şi anume unul dintre fraţii săi, Rachid Faïd, şi alţi doi bărbaţi şi o femeie, potrivit aceleiaşi surse, care confirmă o informaţie dezvăluită de BFMTV şi Europe 1. Două arme de mână au fost găsite în cursul acestei operaţiuni.

Arestarea a avut loc fără incidente, potrivit unei surse apropiate anchetei. Ea a fost operată către ora locală 4.00 (5.00, ora României), în oraşul în care a crescut Redoine Faïd.

”Funcţionarii PJ şi-au demonstrat angajamentul, combativitatea şi hotărârea de a impune respectarea legii Republicii. Ei au admiraţia mea, la fel ca cei 250.000 de poliţişti şi jandarmi care ne servesc zilnic ţara”, a scris pe Twitter ministrul de Interne demisionar Gérard Collomb.

Redoine Faïd a fost condamnat în aprilie la 25 de ani de închisoare, ca ”organizator” al unei spargeri ratate în 2010, în care a fost ucisă o poliţistă municipală.

La 1 iulie, în doar câteva minute, el a evadat, ajutat de un comando înarmat care a luat ostatic, anterior, un pilot de elicopter.

Doi bărbaţi care purtau cagule şi brasarde de poliţie, echipaţi cu puşti de asalt de tip Kalaşnikov şi polizoare, au sărit din elicopterul care survola careul din centrul penitenciarului din Réau, în apropiere de Melun. După ce au tăiat mai multe porţi şi au aruncat cu fumigene, ei l-au luat pe Redoine Faïd de la vorbitor.

În urmă cu o lună, la 5 septembrie, poliţia a efectuat percheziţii în Oise, la apropiaţi ai lui Redoine Faïd. La acea vreme nu s-a făcut vreo arestare.

”DISFUNCŢIONALITĂŢI”

La 10 iulie, anchetatorii au găsit, în nordul Parisului, un rucsac cu arme, cagule şi un polizor, care bănuiesc că a aparţinut acestui comando.

Cu o săptămână mai înainte, ultimul vehicul cunoscut la bordul căruia s-ar fi aşezat fugarul a fost de asemenea găsit în nordul regiunii pariziene.

Apoi, la 24 iulie, fugarul în vârstă de 46 de ani, a scăpat ca prin urechile acului de forţe de ordine, în Val-d'Oise. O urmărire a jandarmilor s-a terminat în parcarea unui centru comercial din Sarcelles, unde Redoine Faïd şi complicele său şi-au abandonat maşina şi au reuşit să fugă. Numere de înmatriculare false şi explozivi falşi au fost descoperiţi în vehicul.

Criticat dur de opoziţie, ministrul Justiţiei Nicole Belloubet a recunoscut, la sfârşitul lui iulie, la prezentarea raportului inspecţiei generale a justiţiei, comandat în urma evadării, ”o serie de disfuncţionalităţi” la Închisoarea Réau.

Plase de sârmă vor fi instalate deasupra careului unde a aterizat elicopterul, între alte adaptări.

Administraţia penitenciară a fost de asemenea arătată cu degetul, considerată ”onsuficient motivată” dup inspecţie. Transferul lui Redoine Faïd a fost solicitat în zadar de Direcţia interregională din Ile-de-France, care a notat o ”ameninţare de trecere la fapte” a deţinutului. ”Răspunsul a întârziat”, declara ministrul Justiţiei.

Supranumit ”regele evadării”, Faïd a evadat deja, la 13 aprilie 2013, în mai puţin de o jumătate de oră, de la Închisoarea Lille-Sequedin, luând patru paznici ostatici, pe care i-a folosit drept scuturi umane. El a fost prins şase săptămâni mai târziu în regiunea pariziană.

”Obişnuit cu fuga”, fugarul a fost prezentat de poliţia judiciară ca ”un individ periculos”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.