Cercetătorii japonezi au construit un prototip de robot cu formă umană care are rolul de a înlocui muncitorii din domeniul construcţiilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dezvoltat de Institutul de Tehnologie şi Ştiinţe Industriale Avansate din Japonia, HRP-5P poate realiza diferite sarcini din domeniul construcţiilor în condiţii considerate cu risc pentru oameni.

Robotul, care demonstrează montarea unui placaj şi a unui şurub într-un video făcut public de către cei de la Institutul care l-a creat, se bazează pe o serie întreagă de senzori pentru evaluarea mediului înconjurător şi recunoaşterea obiectelor, care-l ajută să se deplaseze şi să manevreze instrumentele şi materialele de construcţii.

Mişcarea înceată, comparativ cu muncitorii obişnuiţi, îi permite lui HRP-5P să pătrundă în zone greu accesibile şi să se redreseze în cazul în care alunecă sau ajunge la o înclinare care-i periclitează echilibrul.

Dezvoltatorii susţin că noul robot are un potenţial imens şi că, pe viitor, acesta va putea fi folosit şi în alte domenii, precum construcţia de avioane sau vapoare. Aceştia speră ca firmele care-l vor contracta să-l folosească ca pe o platformă de dezvoltare, care să-l ajute să deprindă şi alte abilităţi.

Unul din scopurile declarate pentru care a fost dezvoltat noul HRP-5P este înlocuirea muncitorilor în cazurile în care numărul acestora nu este suficient. Aceasta arată, încă o dată, determinarea japonezilor de a găsi o alternativă tehnologică la emigrare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.