Secţia greacă a Amnesty International (AI) a denunţat ”linşarea” şi ”asasinarea”, în urmă cu zece zile, a unui activist homosexual în centrul Atenei, în urma unei tentative de presupus furt şi a îndemnat autorităţile la ”o anchetă transparentă” cu privire la acest caz controversat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zacharias Kostopoulos, în vârstă de 33 de ani, un activist al comunităţii lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), un presupus toxicoman, a murit pe 21 seprembrie, după ce a fost bătut de trecători şi de proprietarul unui magazin de bijuterii în care ar fii intrat să fure, potrivit poliţiei.

Potrivit unor imagini surprinse în două înregistrări video, postate online la o zi după moartea sa, pe 22 septembrie, şi care au provocat o puternică emoţie, victima era chircită în vitrina spartă, iar în timp ce încerca să iasă, a fost lovită cu picioarele de două persoane, una fiind proprietarul.

În imagini, victima apare fugind, în timp ce era grav rănită, după care cade pe trotuar şi este încătuşată de poliţişti.

Moartea tânărului a fost constatată la spitalul în care a fost transferat.

Parchetul din Atena a lansat urmăriri penale, cu privire la ”leziuni corporale mortale”, atât contra proprietarului magazinului de bijuterii, cât şi unei a doua persoane, suspectate că a lovit victima.

Amnesty şi secţia greacă a Ligii Drepturilor Omului critică de asemenea ”atitudinea” poliţiştilor, care au dat dovadă de o ”extremă cruzime” şi au lovit victima care era era deja grav rănită.

La fel ca alte organizaţii de apărarea drepturilor omului, Amnesty a catalogat ”agresiunea drept sexistă şi homofobă” şi a deplâns ”stigmatizarea toxicomanilor”.

O manifestaţie urmează să aibă loc la Atena, la apelul LGBT-Grecia şi altor ONG-uri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.